септември 20, 2023

Някой събира данните на потребителите под прикритието на здравни грижи

Водещите приложения за наблюдение на активността в Android излагат потребителите си на заплахи от наблюдение и кражба на самоличността поради изобилието от рискови и често ненужни разрешения за правилното им функциониране.

В цифровата ера мобилните приложения се превърнаха в неразделна част от живота ни. Тяхната функционалност обаче често крие потенциални рискове. Опасните разрешения за приложенията са само един от тези рискове.

Според днешния доклад на изследователи от Cybernews, които са проучили 50 популярни здравни приложения, много потребители на Android наистина има за какво да се притесняват.

Експертите са изследвали различните приложения за фитнес, сън, медитация и здраве, за да проверят разрешенията, които те изискват и, което е по-важно, действително използват за работата си.

Като цяло системата за даване на съответните права в Android е проектирана да защитава личните данни на потребителите. Въпреки това някои разрешения все още се смятат за опасни, тъй като дават на приложенията достъп до някои лични данни.

Изследователите установиха, че множество популярни приложения изискват прекомерни и понякога дори опасни разрешения, които не са необходими за правилната им работа: 44% за достъп до камерата, 58% за външното хранилище, 18% за контактите и т.н. Всички тези разрешения могат да застрашат поверителността и сигурността на потребителя.

Експертите на Cybernews стигнаха до заключението, че потребителите трябва внимателно да проверяват разрешенията, необходими за работата на приложенията, още преди да ги инсталират. А в процеса на ръчно предоставяне на тези разрешения не трябва да се предоставят прекомерни разрешения, които не са свързани с посочената функционалност. Вероятно работата на приложението няма да бъде нарушена, но ще можете да защитите данните си много по-добре.

Изследователите също така препоръчват редовно да използвате вградената функция за управление на разрешенията в Android, за да проверявате и, ако е необходимо, да ограничавате достъпа на приложенията до чувствителни компоненти на вашия смартфон.


source

Сподели: