септември 20, 2023

Осъществен е първият в историята 5G разговор през сателит с помощта на обикновен смартфон

Компанията за спътникови комуникации AST SpaceMobile, подкрепена от американския телекомуникационен оператор AT&T осъществи разговор чрез спътник, като използва 5G честотния диапазон на AT&T. Според компанията това е първата в историята 5G връзка между спътник в космоса и конвенционален смартфон, който обикновено не поддържа спътникови комуникации, пише The Verge.

Тестовото повикване е осъществено на 8 септември с обикновен смартфон Samsung Galaxy S22 от безжична мъртва зона на остров Мауи, Хавай към потребител в Мадрид, Испания. Клетъчният сигнал беше доставен чрез нискоорбиталния спътник BlueWalker 3 (BW3) на AST SpaceMobile, като беше използван 5G спектър от оператора AT&T. Операторите Vodafone и AT&T, както и Nokia потвърдиха, че обаждането е било осъществено.

Преди този тест бяха проведени няколко други теста. През април AST SpaceMobile осъществи първото си телефонно обаждане „през космоса“ в 2G честотната лента на AT&T. По-късно чрез същия спътник беше предаден сигнал в 4G LTE спектъра, който беше приет от обикновен смартфон. В същото време операторът съобщи за скорост на изтегляне от 10Mbps. AST SpaceMobile твърди, че оттогава е надминала този рекорд, постигайки скорост на изтегляне от около 14Mbps в отделен тест.

„От пускането на BW3 на пазара постигнахме пълна съвместимост с смартфони от всички големи производители и поддръжка на 2G, 4G LTE, а сега и на 5G.“

заяви Абел Авелан, главен изпълнителен директор на AST SpaceMobile

Съобщава се, че AST SpaceMobile планира да изстреля 5 търговски спътника BlueBird през първото тримесечие на следващата година. Конкурентът на AT&T – Verizon също възнамерява да добави сателитни комуникации към списъка си с услуги чрез партньорство с проекта Kuiper на Amazon, докато T-Mobile е избрал да си партнира със SpaceX, чието „сателитно съзвездие“ надхвърля 4000 космически сателита Starlink.


source

Сподели: