September 26, 2023

Ответни санкции: износът на галий и германий от Китай е бил нулев през миналия месец

Износът на продукти от германий и галий от Китай спадна до нула през август, след като страната въведе контрол върху износа на тези материали. Въпреки това Пекин съобщи, че някои компании са получили лицензи за износ на металите, които са жизненоважни за технологичната индустрия и в частност за производството на чипове.

През юли Министерството на търговията на Китай обяви, че от 1 август износителите на галий и германий, както и на техните химически съединения ще трябва да кандидатстват за специални лицензи от търговското министерство, ако искат да започнат или да продължат да ги изнасят от страната.

Въпреки че ведомството твърди, че този ход е за „защита на националната сигурност и интереси“, се смята, че контролът върху износа е ответна мярка за това, че САЩ непрекъснато затягат ограниченията за износ на чипове с изкуствен интелект за Китай.

Китай е най-големият производител на галий и германий в света, като държи около 94% от световните доставки на първия метал и 83% от втория, благодарение на по-евтините си производствени разходи. Макар че те не са редки или трудни за намиране, Китай ги продава евтино, а добивът им може да бъде скъп.

Ройтерс съобщава, че през първите 8 месеца на тази година Китай е изнесъл 36,4 тона германий, докато износът на галий е бил 22,7 тона за същия период. Износът се е увеличил през юли – 8,63 тона германий и 5,15 тона галий – преди въвеждането на ограниченията. През август Китай не продаде нито грам от елементите на международните пазари.

Въпреки това изглежда, че Китай е склонен да разреши известен износ на металите. Хе Ядун – говорител на китайското министерство на търговията заяви на брифинг за пресата, че в средата на август няколко компании са подали заявления за лицензи за износ на галий и германий. Лицензите се изискват за изделия и технологии с двойна употреба, което означава, че те имат потенциални военни и граждански приложения.

Някои от заявленията за експортни лицензи са одобрени, а други все още се разглеждат.

Отбелязва се, че с въвеждането на ограниченията Китай може да се „прецака сама“. Съществуват алтернативни световни източници, а цената на галия в Китай е спаднала с 20% от юли насам поради увеличеното натрупване на запаси. Това се случва в момент, когато Китай се бори със слабото вътрешно търсене, жилищната криза и най-големия спад на износа от повече от 3 години.

Германият се използва в широк спектър от продукти, като например оптични комуникации, очила за нощно виждане, сателити за космически изследвания, слънчеви панели, подсветка на LCD монитори и много други изделия. По подобен начин галият е важна част от полупроводниковата индустрия и се използва в безжичните комуникации, телефоните, светодиодите и други.


source

Сподели: