май 15, 2024

Отново: експертите на Stocklytics публикуваха поредния списък на смартфоните с най-голямо излъчване

Аналитиците от компанията Stocklytics съставиха своята поредна „Класация на смартфоните с най-високи нива на радиация през 2024 г.„. В челната подредба има пет модела и всички те са от компаниите Xiaomi и само един на Samsung. За щастие, много от тези смартфони вече не се използват от голям брой хора, тъй като тези устройства са представени на пазара преди 2 или повече години.

Всеки смартфон излъчва радиовълни, които се абсорбират от нашето тяло. Излъчването става особено активно по време на мобилните телефонни разговори. В този момент потребителят поставя смартфона до ухото, което увеличава количеството на радиочестотната енергия, поглъщана от главата. Специфичната степен на поглъщане (SAR) на радиовълните, абсорбирани от тялото или ухото, се измерва във W/kg.

Топ 5 на „най-радиоактивните“ смартфони.

  1. Xiaomi Mi A1 – 1,75 W/kg (SAR на ухо); 0,76 W/kg (SAR на тяло);
  2. Xiaomi Mi A1 LTE – 1,75 W/kg (SAR на ухо); 0,76 W/kg (SAR на тяло);
  3. Xiaomi Mi Max 3 – 1,58 W/kg (SAR на ухо); 1,45 W/kg (SAR на тяло);
  4. Xiaomi Mi Mix 3 5G – 1,56 W/kg (SAR на ухо); 1,56 W/kg (SAR на тяло);
  5. Samsung Galaxy A23 5G – 1,49 W/kg (SAR на ухо); 1,25 W/kg (SAR на тяло).

Освен това експертите отбелязват смартфоните Galaxy Z Fold4 и Galaxy Z Fold5. При тези сгъваеми модели нивата на SAR са съответно 1,51 и 1,24 W/kg за тяло, което е почти максимално допустимата стойност.

В същото време авторите уточняват, че Xiaomi и Samsung имат смартъфони с изключително нисък SAR. Включително Galaxy Note 10, Galaxy A55 и Galaxy A35. Почти всички модели на iPhone, Google Pixel и OPPO също имат ниски нива на излъчване.

source

Сподели: