September 19, 2023

От главоболие до бойна готовност: военните одобриха новите очила HoloLens

Американската армия е предложила на Microsoft нов договор за доставка на очила за смесена реалност, адаптирани за бойни условия. По-рано, през юли 2023 г., Microsoft предостави на въоръжените сили 20 актуализирани прототипа. През август устройствата бяха успешно тествани: войниците харесаха дизайна. Някои отбелязаха, че вече не изпитват чувство на гадене и болка.

През изминалата година Microsoft работи активно с въоръжените сили за разработване на система, подобна на техния търговски продукт HoloLens. Технологията е наречена Integrated Visual Augmentation System (IVAS). Първите тестове през 2022 г. обаче разкриха проблеми под формата на главоболие, повръщане и дразнене на очите. Недостатъците бяха открити, след като вече беше направена голяма поръчка за 5000 единици.

Според говорителя на американската армия Дейвид Патерсън актуализираният до версия 1.2 модел е по-надежден и ергономичен, а сензорите са по-ефективни на тъмно.

Конгресът на САЩ отхвърли искането на армията да финансира закупуването на 6900 очила от Microsoft. Поисканите 400 млн. долара бяха намалени на 40 млн. долара за усъвършенстване на системата. В допълнение към тази сума Microsoft получи още 125 млн. от армията, за да продължи разработката.

Този път военните планират да инвестират до 21,9 млрд. долара в проекта и да проведат пълномащабни тестове през 2025 г., след което ще започне използването на HoloLens в американската армия. 


source

Сподели: