май 14, 2024

От носталгия до необходимост: Защо дискетите отказват да изчезнат

Изминаха близо 15 години откакто Sony произведе последната нова дискета. Това е дълъг период от време по всички стандарти и е особено дълъг в постоянно напредващия технологичен свят, но въпреки че броят на дискетите намалява всяка година, има хора, които все още държат на тях, независимо дали заради носталгично удоволствие или необходимост.

Най-ранните, 8-инчови модели (с капацитет 80 KB) се появяват през 70-те години на миналия век и бяха популярни сред корпоративните потребители, а 5,25-инчовите (360 KB двустранно) модели са обичайният формат за домашните компютри по онова време. Повечето хора обаче свързват с дискетите именно 3,5-инчовата версия (1,44 MB), популяризирана от Apple, която се използва в Macintosh през 1984 година.

Когато през 2011 година Sony произведе последната нова дискета, повечето предположиха, че носителят ще отмре като формат за съхранение, като само изображението му ще продължи да съществува като икона за запазване в приложения като Word. Въпреки това, както отбелязва BBC, все още има хора, които отказват да се откажат от дискетите.

// ПО ТЕМАТА:

Някога емблематични технологични продукти, които сега са избледняващ спомен

Един от тези почитатели е музикантът Еспен Крафт, който използва музикални образци, записани на дискети. Той казва, че те му помагат в творчеството и позволяват създаването на музика, която звучи така, сякаш наистина идва от друга епоха. Той дори изнася концерти на живо с дискети.

Том Перски, който управлява сайта Floppydisk.com казва, че клиентите, на които продава своите дискети за 1-10 долара са равномерно разпределени между любители и ентусиасти като Крафт и индустриални потребители. Перски казва, че все още продава „хиляди“ дискети на авиоиндустрията.

Едва през 2020 година е потвърдено, че авиокомпаниите все още използват дискети в някои самолети. Видеозапис на Боинг 747-400 показа, че в него има 3,5-инчов навигационен зареждащ диск, който трябва да се обновява на всеки 28 дни.

Имаше и слухове, че едва през 2019 година Пентагонът е спрял да използва компютри IBM Series-1 от 70-те години на миналия век – в комплект с 8-инчови дискети като част от системите си за ядрени оръжия.

Последният пример за голяма организация, която все още използва дискети дойде миналия месец, когато стана ясно, че системата за контрол на влаковете в Сан Франциско все още използва тази технология. Твърди се, че при първата си инсталация през 1998 година системата е била най-съвременната технология.

В допълнение към разходите и изискванията за време за преминаване към нови системи, много организации все още се придържат към дискетите, тъй като тяхната физическа природа прави системите които ги използват по-трудни за хакване.

source

Сподели: