юли 6, 2023

От 17-ти юли в Русия влиза в сила забраната за използването на iPhone от служителите на министерството на промишлеността и търговията

Според руските медии от 17-ти юли на служителите на Министерството на промишлеността и търговията и на подчинените му агенции е забранено да използват iPhone и други мобилни устройства на Apple в служебната си дейност. Според изданието РБК в близко бъдеще подобни забрани ще бъдат въведени и в други големи ведомства, както и в държавните агенции в регионите на Русия.

В заповедта на агенцията изрично се забранява използването на „мобилни устройства (телефони, смартфони), произведени от Apple, в служебната дейност„.

Представител на Министерството на промишлеността и търговията потвърди тази информация пред медиите.

„Ръководейки се от препоръките на регулаторния орган, с цел да се гарантира защитата на информацията, бе взето решение да се спре използването на мобилни устройства (телефони, смартфони), произведени от Apple, в служебната дейност на всички служители на министерството и подчинените му организации“, заяви пред медиите представителят на министерството.

Той не спомена възможността за използване на iPad, който също се произвежда от Apple.

Експерти по темата обясниха пред медиите, че от няколко месеца насам на държавните служители се налага да използват обикновени мобилни телефони с бутони, смартфони под управлението на операционната система Аврора, както и някои Android модели. Засега няма централизирана препоръка за преминаването към конкретни модели мобилни устройства в държавните структури на Русия.


source

Сподели: