юни 15, 2023

Официално: Vodafone и Three ще се слеят, за да създадат най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство

Днес Vodafone и собственикът на Three UK – CK Hutchison обявиха, че са се споразумели за сливането на британските си телекомуникационни си мрежи, което ще доведе до създаването на най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство.

Двете компании са съответно третият и четвъртият по големина оператор в Обединеното кралство. Когато сливането бъде завършено, новосъздадената компания ще има повече от 27 милиона абонати, като ще изпревари конкурентите EE, собственост на British Telecom Group, и Virgin Media O2, собственост на испанската Telefónica и американската компания Liberty Global.

Сделката вероятно ще бъде подложена на строг контрол от страна на регулаторите на конкуренцията, въпреки че британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви миналата година, че е по-отворен към консолидацията в сектора. Преди това той твърдеше, че намаляването на броя на мрежите до 3 в дадена страна може да навреди на потребителите.

През 2016 година CMA и Европейската комисия блокираха опита на Three да придобие O2 с аргумента, че това би довело до риск от по-високи цени.

Маргерита Дела Вайе, главен изпълнителен директор на Vodafone, определи сливането на Vodafone UK и Three UK като „чудесно за клиентите, чудесно за страната и чудесно за конкуренцията“ в съобщение на фондовата борса, публикувано днес.

Преговорите между Vodafone и CK Hutchison, контролираният от Хонконг собственик на Three UK се водят от есента. Vodafone ще притежава 51 %, а CK Hutchison – 49 % от новата компания. Компаниите заявиха, че обединеният бизнес ще инвестира 11 милиарда паунда в Обединеното кралство в продължение на 10 години, за да създаде една от най-модерните самостоятелни 5G мрежи в Европа, в пълна подкрепа на целите на правителството на Обединеното кралство.

Завършването на сливането ще бъде първата голяма задача за Дела Валие, която беше назначена през април на мястото на Ник Рийд. Рийд се бореше да спре продължителния спад на цената на акциите на Vodafone от над 2,50 паунда през 2015 година до под 75 пенса през юни. През май Дела Валие обяви плановете си за съкращаване на 11 000 служители като част от плановете си за оздравяване на компанията.

Vodafone е член на FTSE 100 (FTSE 100 е английският борсов индекс, който включва 100-те компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на Лондонската фондова борса) с пазарна стойност около 20 милиарда паунда. Въпреки това тя е подложена на натиск от страна на инвеститорите.


source

Сподели: