май 4, 2024

Още един китайски процесор с RISC-V архитектура. Това е Key Stone K1 X60, а лаптопът, базиран на него струва само $300

При това той е изключително енергийно ефективен.

Китай продължава да създава все повече и повече нови процесори, при това доста разнообразни. Стартъпът SpacemiT представи на пазара специализиран процесор, предназначен за изчисления с използване на изкуствен интелект. Той се базира на архитектурата RISC-V, което е необичайно за този сегмент.

Процесорът Key Stone K1 X60 включва осем 64-битови ядра, неназован графичен ускорител с поддръжката на OpenCL 3.0. И още, OpenGL ES3.2, Vulkan 1.2, поддържата на PCIe 2.1. Интересно е, че консумираната мощност е едва 3-5 W. Самият производител сравнява своето решение с ARM ядрата Cortex-A55, като твърди, че RISC-V е в състояние да осигури 130% по-висока едноядрена производителност при AI задачите. Като едновременно с това консумира около 60-80% по-малко енергия. Сред техническите характеристики се вижда, че производителността в AI задачите тук е 2 TOPS, което е доста скромно. Но това далеч не е всичко.

Tom’s Hardware, съобщи, че китайската компания SpacemiT официално е представила своя нов лаптоп MuseBook, базиран именно на осемядрения RISC-V процесор K1. Неговият дизайн силно напомня на популярен продукт на Apple.

Спецификациите на новостта също не са лоши. Наличен е IPS-дисплей с диагонал 14,1 инча и разделителна способност 1920×1080 пиксела със стандартна честота на опресняване 60 Hz. Заслужава да се отбележи, че специалният Windows бутон на клавиатурата е заменен със специален RISC-V бутон. Но засега няма информация за това какво може да прави този бутон.

Производителят подчертава, че лаптопът тежи само 1,3 кг, а дебелината му е 18 мм. Това е напълно оправдано. Устройството има слот за microSD карта, два USB Type-C порта, два USB 3.0 Type-A порта, 3,5 мм гнездо за слушалки и изключително необичаен конектор за захранването. Разработчиците на лаптопа отбелязват, че той се предлага с до 128 GB вградена памет (eMMC), а освен това има възможност за поставяне на M.2 SSD с капацитет до 1 TB, което е достатъчно за ежедневните задачи. Налични са до 16GB LPDDR4X RAM.

Важен момент – лаптопът MuseBook работи с операционната система Bianbu OS, която е базирана на дистрибуцията Debian и е специално оптимизирана за работа с чипа K1. Цената на този лаптоп е едва $300.

source

Сподели: