юни 17, 2023

Пазарният дял на TSMC в контрактното производство на чипове надхвърли 60%

Тайванският полупроводников гигант TSMC укрепи лидерството си в сферата на контрактното производство на чипове (IC Foundry). Изследователската компания TrendForce съобщи, че делът на TSMC на този пазар е надхвърлил 60% през първото тримесечие на 2023 г. За сравнение, през предходното тримесечие цифрата е била 58,5%, а година по-рано е била 53,6%.

Укрепването на TSMC се случи на фона на общия спад в индустрията, което експертите отдават на постоянното отслабване на търсенето на крайните пазари и влиянието на сезонния фактор.

Според изчисленията на TrendForce, приходите на 10-те най-големи представители на фаундри-сектора през януари-март 2023 г. са намалели с почти 20% на тримесечна база до 27,3 милиарда долара. От доклада на TrendForce преди година стана известно, че през същия период на 2022 г. водещите контрактни производители на чипове са спечелили почти $32 милиарда, подобрявайки резултата си от предходния триместър с 8,2%.

Въпреки заздравените позиции, от рецесията TSMC също не успя да избяга. Приходите му на IC Foundry пазара през стартовата четвърт на 2023 г. са намалели с 16,2%, до 16,73 милиарда долара. Според статистиката на TrendForce, преди година оборотът на TSMC е достигнал 17,53 милиарда долара.

Още по-сериозен спад регистрира вторият по големина играч – Samsung Electronics. Южнокорейският доставчик загуби повече от 36% от приходите си. Те са малко под 3,5 милиарда долара, което доведе до спад на пазарният дял на Samsung с до 12,4%, докато през януари-март 2022 г. той беше 16,3%, а през последното тримесечие на изминалата година беше 15,8%.

Други производители на чипове също показаха отрицателна динамика, в резултат на което се появи пренареждане в класацията на най-големите контрактни производители на полупроводници.

Така, американската компания GlobalFoundries, която през предходното тримесечие заемаше четвърто място в списъка, изпревари тайванската UMC и се премести на трето място с приходи от $1,84 млрд. и пазарен дял от 6,6%. UMC от своя страна е четвърта с резултати съответно от $1,78 милиарда и 6,4%.

Израелският производител Tower Semiconductor се изкачи от осмо на седмо място, изпреварвайки тайванския производител на чипове PSMC. Според TrendForce приносът на тези доставчици към приходите на отрасловия пазар е $356 и $332 милиона, или 1,3% и 1,2% от общия резултат.

Класацията включва и производителите на чипове като SMIC (пето място, 5,3% пазарен дял), HuaHong Group (6-то място, 3%), Vanguard International Semiconductor (9-то място, 1%) и DB Hitek (10-то място, 0,8%).

TrendForce предупреди, че приходите от контрактното производство на полупроводници през второто тримесечие ще продължат да намаляват, макар и с по-бавни темпове, отколкото през първото тримесечие на 2023 г.


source

Сподели: