юли 22, 2023

Пазарът на смартфоните със сигнали за възстановяване

Световният пазар на смартфоните през второто тримесечие на 2023 г. намаля с 11% спрямо същия период на 2022 г., но започна да демонстрира признаци на възстановяване. Това съобщиха от изследователската компания Canalys.

Пазарът на смартфоните показва първите сигнали за възстановяване след шест последователни тримесечия на спад от 2022 г.“ — каза анализаторът на Canalys Ле Ксуан Чиу (Le Xuan Chiew).

Според думите му, запасите на производителите на устройства са започнали да се свиват, което означава, че компаниите разпродават устройствата, за да направят място за новите модели. Доставчиците продължават да инвестират в производството и да имат пряко присъствие на развиващи се пазари като Югоизточна Азия и Индия, каза експертът и добави, че именно на тези пазари се очаква възстановяване на търсенето.

Samsung остава лидер на пазара на смартфоните през второто тримесечие на 2023 г. с 21% дял. Apple е на второ място със 17% дял, докато Xiaomi е на трето място (13%). Следват китайските марки Oppo и Vivo с показатели съответно от 10% и 8%.

Според изследователите, фазата на бърз растеж на световния пазар на смартфоните е окончателно и безвъзвратно приключила: потребителите купуват нови устройства все по-малко и обновеният пазар на джаджите изтегля част от продажбите в средния и по-ниския ценови диапазон. Пазарните сътресения не засегнаха премиум-сегмента на смартфоните (с ценови показатели от $600) — за разлика от цялостния пазар през изминалото тримесечие, който демонстрира растеж и допринесе за най-значимия принос към общите глобални продажби на смартфони. Повече от един на всеки пет продадени смартфона принадлежи към премиум-сегмента.

Apple успешно се възползва от тази вълна на „премиумизиране“, като постигна рекордни дялове на няколко нови пазара, които обикновено не се считат от нея като основни. Пример за това е Индия, където премиум-сегментът е нараснал с 50% през второто тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

В сегашната пазарна среда производителите трябва да обърнат повече внимание на отличителните особености в своите продукти, тъй като скоростта и мащабът на възстановяването на пазара варират значително“ — каза анализаторът на Canalys Тоби Жу (Toby Zhu). „Жизненоважно за производителите на смартфони е да останат гъвкави, за да отговорят на новите пазарни сигнали и да разпределят ресурсите си ефективно. Въпреки несигурността в потребителското търсене, доставчиците все още се нуждаят от някои краткосрочни възможности, опитвайки се да запазят стратегията си на високо ниво.


source

Сподели: