октомври 27, 2023

Паметта за мобилни устройства започна да поскъпва – до края на годината цените на чиповете ще се повишат с 20%

Контрактните цени за мобилна DRAM през четвъртото тримесечие на 2023 г. може да се увеличат с 13–18%, уверени са анализаторите на TrendForce. Мобилният NAND сегмент също ще бъде обхванат от този тренд: през същото тримесечие контрактните цени за eMMC и UFS ще се повишат с 10–15%. Традиционно отстъпваща по рентабилност на други области, мобилната DRAM през това тримесечие обещава да се превърне във флагмана на ръста на цените.

Анализаторите обясняват тази тенденция с няколко фактора. От страна на предлагането, основата за увеличение на цените беше поставена от Samsung, който значително намали производството и Micron, който повиши продажните цени с 20%. Търсенето на мобилни DRAM и NAND памети беше стимулирано от традиционния сезонен скок и уникалната серия Huawei Mate 60, която подтикна други китайски брандове да разширят производствените си планове. За кратък период имаше скок в търсенето, което предизвика увеличение на контрактните цени през четвъртото тримесечие.

Анализаторите също очакват повишаване на цените през първото тримесечие на 2024 г., въпреки че негативните фактори също могат да попречат на това: традиционното затишие в извън сезона и китайската Нова година. Настоящите прогнози обаче предполагат, че контрактните цени за мобилни DRAM и NAND все пак ще се повишат през този период. Техният темп на растеж ще зависи от това, дали доставчиците продължават да следват консервативни производствени стратегии и дали потребителите осигуряват достатъчно търсене, което да поддържа пазара.


source

Сподели: