юли 18, 2023

Печалбите на китайските производители на оборудване за чипове се удвоиха на фона на санкциите на САЩ

Двамата най-големи китайски производители на чипове прогнозират удвояване на печалбите си, на фона на ограниченията от страна на САЩ за износ на подобни технологии в Близкия изток. В резултат на това китайските производители на чипове трябва да разчитат на местни алтернативи за закупуване на необходимото оборудване.

Китайската компания Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. заяви, че нетната ѝ печалба за първата половина на 2023 г. е нараснала със 110-120% според предварителните оценки. В петък Naura Technology Group Co. съобщи, че приходите на компанията за същия период са нараснали със 121-156% до 270 млн. долара по предварителни данни.

Бизнесът на водещите китайски компании в областта на полупроводниковото оборудване е много по-скромен от този на американски производители като Applied Materials Inc. или Lam Research Corp. Въпреки това те увеличават мащаба и темпа на научните изследвания, като се стремят да заменят изцяло оборудването, използващо компоненти с произход от САЩ, които са обект на санкции. Но наскоро акциите на Naura и Advanced Micro-Fab леко поевтиняха, понеже последните данни не бяха добри за цялата китайска икономика.

Понастоящем Пекин влага все повече усилия за замяна на чуждестранните технологии и постигане на самодостатъчност в ключови отрасли, включително в областта на полупроводниците – водената от САЩ международна кампания за отказ на Китай от достъп до ключови технологии за полупроводници подкопава способността на Близкия изток да разработва и произвежда авангардни чипове.

Приоритетът на китайското правителство е да изгради изцяло локализирана верига за доставки в тази индустрия, за да неутрализира отрицателното въздействие на антикитайските санкцииПекин възнамерява да гарантира доставките на полупроводници за развитието на своята икономика.


source

Сподели: