юни 21, 2023

Покупката на iPhone в някои страни може да струва 100% от годишната ви заплата – вижте в кои

Нови данни, споделени от World of Statistics изчисляват какъв процент от годишната заплата е необходим, за да си купите iPhone, в случая модел iPhone 14 Pro 128GB. У нас той струва около 2400 лева, или около 10% от годишната заплата, ако приемем, че тя е 22668 лева, според данни на националният статистически институт.

Според данните iPhone 14 Pro ще бъде най-лек за джоба на човек, живеещ в Швейцария, където устройството струва само 1,8% от средната годишна заплата. От друга страна, в Нигерия и Пакистан iPhone 14 Pro може да струва съответно 105,3% и 104,1% от годишната заплата.

Що се отнася до САЩ, където е и домът на Apple, покупката на iPhone 14 Pro струва около 2% от средната годишна заплата на обикновения американец. С други думи, устройството струва около седмичен доход, ако вземем предвид дневните доходи на един средностатистически американец.

В същото време Сингапур (2%), Обединените арабски емирства (2%), Канада (3%), Германия (3,9%), Обединеното кралство (4%) и Франция (4,8%) са някои от другите държави, в които можете да си купите iPhone за по-малко от 5% от годишната си заплата.

Китай е свързан с производството на iPhone от много години и в тази страна закупуването на модел iPhone 14 Pro 128GB струва около 9,3% от годишната заплата там. В Индия той би струвал около 23,4% от годишния доход. През последните години Индия се превърна в производствен център за продуктите на Apple и по-рано тази година компанията отвори първите си два магазина на Apple в Мумбай и Делхи.

Разликата в цените на iPhone може да се дължи на различни причини, като например високите данъци върху вноса в някои страни или липсата на данък върху продажбите, например в САЩ, но данните със сигурност дават представа за това колко скъп е iPhone в различните части на света.


source

Сподели: