October 2, 2023

Полицията нахлу във френските офиси на NVIDIA

Каква е причината за нахлуването на френската полиция?

Общоприето е, че NVIDIA контролира повече от 80% от пазара на ускорителите за системите с изкуствен интелект, а цената на всеки се измерва в десетки хиляди щатски долари. Това състояние на нещата очевидно не устройва френските регулатори, тъй като тази седмица се появи информация за провеждането на полицейски обиски в офисите на NVIDIA във Франция.

За този инцидент стана известно вчера от The Wall Street Journal, въпреки че официално френските власти крият името на компанията, в чиито офиси са извършени следствените действия. Съобщава се, че силите за сигурност са пристигнали в офисите на компанията във Франция рано сутринта, за да извършат обиск, да разпитат пристигащите на работа служители и да контролират ситуацията предварително. Според френските служители, събитията са извършени в случай на предполагаемо нарушение на антитръстовото законодателство в бизнес-сектора, свързано с продажбата на видеокарти. По принцип, ако използваме свободната интерпретация, тогава изчислителните ускорители могат да бъдат класифицирани като видеокарти, тъй като и двете са базирани на графични процесори. Отделно, притеснението за френските регулатори, според източника, е възможността за изтласкване на по-малките играчи от пазара, които не могат да се конкурират с NVIDIA.

Френските власти подозират NVIDIA в злоупотреба с позицията си на пазара на облачни системи, според получената от WSJ информация. Както бързият растеж на приходите на компанията, така и нейната капитализация, достигаща границата от 1 трилион долара, ясно показват, че бизнесът ѝ върви нагоре и това може да не се хареса на регулаторите. Подчертава се, че NVIDIA не е официално обвинена в нищо и провеждането на обиски не показва, че френските власти имат твърдо доверие в злоупотреби от страна на компанията. Претърсванията са част от кампания, която френските власти започнаха в края на юни, след като правителствена агенция публикува доклад относно състоянието на пазара на облачните системи. Представители на NVIDIA отказаха да коментират ситуацията.


source

Сподели: