юли 26, 2023

Постигнато е ефикасно безжично зареждане на разстояние до 18 см

Понастоящем при използването на безжично зареждане е важно зарежданото устройство да бъде поставено на специална стойка (докинг станция). Изследователи от университета Аалто са решили да разширят понятието „безжично“, като създадат технология, която дава възможност за зареждане на мобилни устройства на по-голямо разстояние от гледна точка на зарядното устройство.

Налице е проблемът, че ефективността на безжичното зареждане спада катастрофално бързо с увеличаване на разстоянието между източника на електрическия ток и зареждания смартфон.

В своя експеримент авторите са създали конструкция от две рамкови антени с ширина 7,2 cm всяка. Чрез промяна на силата на тока в антените учените успели да потиснат съпротивлението на излъчване в контурите и да увеличат ефективността. Те твърдят, че са успели да постигнат ефективност на пренос на енергията от 80% на разстояние 18 см.

Водещият автор на изследването Нам Ха-Ван (Nam Ha-Van) заяви, че сега те могат както на теория, така и на практика да анализират системите за безжично прехвърляне на енергия и да ги модернизират, за да подобрят ефективността.

Разбира се, разстоянието от 18 см не е това, което средностатистическият потребител би искал от своето безжично зареждане. То все още не дава възможност за свободно носене на устройството в помещенията, докато се зарежда. Въпреки това експериментът, проведен в университета Аалто, доказва, че с всяка година технологията ще се развива и разстоянието между захранващия адаптер и например смартфона ще се увеличава.


source

Сподели: