юли 19, 2023

Потребителите на TikTok за iPhone ще могат да забравят за паролите – вече можете да влизате с Touch ID или Face ID

Услугата за кратки видеоклипове TikTok разказа за поддръжката на безопасен вход в приложението чрез ключ за достъп до iPhone. Фишинг-атаките за кражба на акаунти стават безполезни, защото вече можете да влезете с Touch ID или Face ID, вместо да въвеждате пароли. Ключът за достъп се съхранява в iCloud Keychain, което означава, че когато е инсталиран, можете да влезете във всичките си Apple устройства.

Ключът за достъп се задава в настройките на приложението, като се активира съответната опция — след това потребителят извършва първоначалната авторизация, а ключът се съхранява в облака. Биометричните данни, използвани от ключовете за достъп, остават на устройството, тоест администрацията на TikTok няма достъп нито до пръстовите отпечатъци, нито до профила на Face ID. В Android подобна функция ще дебютира малко по-късно, а в iPhone е достъпна само за потребителите от Африка, Азия, Австралия и Южна Америка.

Технологиите за вход без парола постепенно се въвеждат в различните приложения и платформи. Microsoft започна да тества ключ за достъп в Windows 11, а Apple ги добави в бета-версиите на iOS 17 и macOS Sonoma за безопасен вход в iCloud. Поддръжката на новата функция също се появи и в приложенията GitHub, 1Password и Google Workspace. TikTok отбеляза, че платформата се е присъединила към FIDO Alliance — организация, която предлага един стандарт за вход без пароли. Преди това инициативата беше подкрепена и от Google, Microsoft и Apple.


source

Сподели: