October 6, 2023

Представиха първия ИИ, който само за няколко секунди проектира робот от нулата

В ново проучване, ръководено от изследователи от Северозападния университет, учените представиха изкуствен интелект (ИИ), който демонстрира безпрецедентни възможности при проектирането на роботи.

Този изкуствен интелект се характеризира с висока скорост, новаторски подход, способност да разработва концепции и за секунди да създава функционални роботи. За разлика от своите предшественици, новият ИИ съчетава ефективност и творчество, откривайки нови перспективи в областта на роботиката.

Чрез процес, който екипът от учени нарича „мигновена еволюция„, ИИ „вдъхва живот“ на роботите и създава проекти, които могат да функционират в реалния свят и са свободни от традиционните ограничения на дизайна и инженерството.

Възможностите за проектиране с AI

Изкуственият интелект, създаден от изследователския екип, демонстрира невероятна способност за самостоятелно проектиране на роботи от нулата. След като му е поставена задачата „да проектира робот, който може да ходи по равна повърхност„, ИИ незабавно се заема с работата и в рамките на няколко секунди създава цялостен робот, който може да ходи.

Важно е да се отбележи, че изкуственият интелект не се ограничава до имитиране на съществуващи проекти или използване на подробни данни. Напротив, той самостоятелно генерира напълно нови концепции. Този новаторски подход позволява на ИИ да разработва роботи, които са не само функционално ефективни, но и безпрецедентни по отношение на дизайна и естеството си на работа.

Освен това този изкуствен интелект ефективно функционира на обикновени персонални компютри, което го поставя в противоречие с другите системи, изискващи мощта на суперкомпютрите. Тази ефективност, съчетана с възможността за генериране на иновативни идеи, създава предпоставки за бъдеще, в което проектирането на роботи се превръща в по-бърз и по-иновативен процес.

Процесът на мигновената еволюция

Терминът „мигновена еволюция“ е измислен от ръководителя на проекта Сам Кригман, за да характеризира процеса на проектиране на робот, който значително съкращава времето, необходимо на природата за еволюционното формиране на ходещи видове.

С цел създаване на робот, който може да ходи, изкуственият интелект започва разработката с проста блокова структура, която наподобява сапун. Тази първоначална структура е можела само леко да се поклаща, но не и да се движи. След като осъзнава разликата между текущата конструкция и крайната цел, ИИ започва итеративен процес на усъвършенстване.

На всеки етап ИИ отделя специално внимание на анализа и идентифицирането на слабостите в проекта и внася корекции в структурата на блока. Чрез цикъл на оценяване и коригиране ИИ подобрява функционалността на робота стъпка по стъпка – от скачане на място до придвижване напред и ходене. След девет итерации роботът вече може за една секунда да изминава разстояние, равно на половината от дължината на тялото му, което съответства на половината от скоростта на средната човешка стъпка.

Целият процес на типичен лаптоп – от статичен блок до робот, който може да ходи – отнема само 26 секунди. Тази бърза трансформация демонстрира способността на ИИ да създава функционални роботи за кратък период от време, което е олицетворение на идеята за „мигновена еволюция“.


source

Сподели: