юли 25, 2023

Представиха слушалките Sony WF-1000XM5 официално

Слушалките Sony WF-1000XM5 вече са представени официално и би трябвало да са още по-добри от наградените си предшественици. Sony обещава по-добро качество на звука, подобрено активно шумопотискане и по-добро прилягане. Това може да са едни от най-добрите слушалки на годината, според предварителните заявки.

За тази итерация Sony се е фокусирала върху две области: качество на звука и шумопотискане. Новият драйвер, Dynamic Driver X, осигурява „възпроизвеждане на по-широки честоти, дълбоки баси и ясни вокали“, обявява Sony. Компанията особено държи да подчертае подобрението на ниските честоти, но това вече беше силна страна на XM4. Ако Sony е успяла да направи големи подобрения в тази област, ще бъдем възхитени.

Структурата на мембраната на Dynamic Driver X съчетава няколко различни материала за купола и ръба, за които Sony твърди, че помагат за намаляване на изкривяванията.

Шумопотискането би трябвало да се подобри благодарение на добавянето на още два микрофона (по един на всяка слушалка), което прави три на всяка. Общо шестте микрофона са с два повече от четирите в WF-1000XM4. Sony обещава по-добро шумопотискане на по-ниските честоти. Компанията твърди, че това е „най-голямата стъпка напред в областта на шумопотискането“.

Има и нов процесор. Интегрираният процесор V2 следва V1, който се намира в XM4, и работи в синхрон с HD процесора за шумопотискане QN2e. Това обещава „безпрецедентно“ шумопотискане, което се адаптира към заобикалящата ви среда. Изглежда, че награждаваните слушалки Bose QuietComfort Earbuds II могат да имат конкуренция…

Проследяването на главата също е новост за XM5 (макар че е ограничено до песни Sony 360 Reality Audio и само за Android). То автоматично настройва звуковите полета, за да компенсира движението на главата ви, точно както Apple Spatial Audio. Така че ако гледате нещо на смартфона си и се обърнете, за да погледнете през прозореца, звукът ще остане фиксиран към телефона ви. Това би трябвало да е особено ефективно по време на мобилни игри, които използват добавена реалност.

Sony обещава, че XM5 ще осигури „най-доброто досега качество на разговорите“, като гласът ви ще звучи силно и ясно, независимо от ситуацията. Това се дължи на алгоритъм за намаляване на шума, базиран на изкуствен интелект, който се основава на обработка с дълбока неутрална мрежа (DNN) и сензори за костна проводимост. Както и при XM4, структурата за намаляване на шума от вятър ще сведе до минимум шума от бурен вятър.

Тапите също са с променен дизайн. Въпреки че не е толкова драстичен, колкото при WH-1000XM5 в сравнение с WH-1000XM4, той е достатъчно различен. Има нова лъскава текстура, а слушалките са с около 25% по-малки и 20% по-леки от своите предшественици. Което би трябвало да ги направи по-удобни за носене за дълъг период от време. Има и нов SS малък размер за накрайниците на слушалките, така че те би трябвало да паснат на хората с по-малки уши сред нас.

Това е новото. Някои неща не са се променили в сравнение с XM4, което не е лошо. Шумоизолиращите накрайници на наушниците са изработени от същия материал от полиуретанова пяна, който намалява шума във високочестотния диапазон. Те поддържат същия кодек LDAC с висока разделителна способност (едва ли е изненадващо, тъй като е произведен от Sony), технологията за увеличаване на мащаба DSEE Extreme и виртуалния съраунд звук 360 Reality Audio. И имат много от същите функции, като Adaptive Sound Control, Speak-to-Chat и Multipoint, която ви позволява да сдвоявате две Bluetooth устройства и да превключвате безпроблемно между тях. Бързото сдвояване, бързото сдвояване и гласовите асистенти са налице и са коректни.

Те дори имат същия живот на батерията като предшествениците си (8 часа от слушалките и 16 часа от калъфа за зареждане, общо 24 часа). Стандартно се предлага безжично зареждане Qi, а слушалките са водоустойчиви по стандарта IPX4.

Те ще бъдат пуснати в продажба през август на цена от 320 евро.


source

Сподели: