September 30, 2023

Представиха устройство за откриване на наркотици с точност 95%

Изследователи от Университета на Бат в Обединеното кралство са разработили свръхпортативно и евтино устройство, което успешно открива синтетични канабиноиди (като Spice и K2). Очаква се през следващите месеци устройството да бъде разрешено за използване в Обединеното кралство.

Този детектор за наркотици е предназначен за откриване на синтетични канабиноиди, често използвани в затворите и сред бездомните. Тези вещества могат да причинят смърт и имат редица сериозни странични ефекти, включително психоза, инсулт и гърчове.

Изследователите заявиха, че се надяват тяхното изобретение да помогне за намаляване на контрабандата на такива наркотици в затворите. Професор Кристофър Пудни, ръководител на изследването, подчерта, че устройството е новаторско: то се захранва с батерии, лесно се пренася, евтино е и дава незабавни резултати.

Спецификациите и потенциалът на устройството са описани в списание Analytical Chemistry. Изследователите планират да започнат масово производство тази есен. Понастоящем екипът търси компания, която може да произвежда устройството в големи мащаби.

Начинът, по който работи устройството, се основава на откриването на флуоресцентните свойства, които съставляват по-голямата част от молекулата на синтетичния канабиноид. Когато устройството докосне материал, за който се предполага, че съдържа наркотик, то първо изследва материала, а след това проверява за наличието на наркотик. Когато се открие веществото, се активира светлинна аларма.


source

Сподели: