юни 24, 2023

Предстои подобряване на NFC технологията: разстоянието и мощността ще нараснат няколко пъти

NFC Forum, основан от Sony, NXP Semiconductors и Nokia през 2004 г. с цел подобряване на NFC технологията, публикува плановете за нейното развитие до 2028 г. Този план очертава пет ключови инициативи за следващите няколко години.

Една от инициативите е да се увеличи обхватът на NFC връзката от четири до шест пъти в сравнение със сегашното разстояние. Тъй като сегашната технология NFC работи на много късо разстояние, често се налага да докосвате други устройства със смартфона си. Понастоящем NFC връзките работят на разстояние около 5 мм. Но NFC Forum иска да увеличи това разстояние от четири до шест пъти. Това не само ще позволи безконтактните плащания да станат наистина безконтактни, но и ще направи транзакциите по-бързи и по-лесни.

Разработчиците също така заявиха, че искат да увеличат мощността на безжичното зареждане през NFC от 1 W на 3 W. Това ще даде възможност за безжично захранване и зареждане на малки устройства и може да даде възможност за създаване на изцяло нови приложения.

Друга инициатива е добавянето на поддръжката на множество различни действия с едно докосване. Освен това групата обмисля да предостави на смартфоните с NFC възможност за споделяне на информация за това как трябва да се усъвършенстват продуктите, които използват NFC технологиите.


source

Сподели: