май 16, 2024

През изминалите 10 години Samsung е продал почти 3 милиарда смартфона – със 700 милиона повече от Apple

Повече от десетилетие световният пазар на смартфони е доминиран от два технологични гиганта – Samsung и Apple. Въпреки че и двете компании постоянно държат около 20% пазарен дял, Samsung се превърна в безспорен лидер, предоставяйки близо 3 млрд. смартфона през последните 10 години, което е с 33% повече от Apple. Спокойно може да се каже, че Samsung и Apple са „двата най-големи производителя на смартфони в света“. За щастие конкуренцията между тези брандове е здравословна през изминалите четиринадесет години. Те почти не си пресичат пътя по токсичен начин и това е добре за световния пазар на мобилни телефони.

През първите години Samsung заемаше категорична водеща позиция, а Apple се възстановяваше. Въпреки това подробностите за доставките им през последните 10 години показват, че разликата между Samsung и Apple все още е значителна. Според последните данни на IDC, представени от AltIndex.com, през последното десетилетие (2014 – 2024 г.) Samsung е продал близо 3 млрд. мобилни телефона. Това е с цели 700 милиона повече от продажбите на Apple за същия период.

Интересно е, че продажбите на Samsung систематично намаляват между 2014 и 2022 г. Това обаче не попречи на компанията да запази преднината си пред Apple в дългосрочен план. Нейните доставки на ритейлърите през последните 10 години са с над 33% по-високи от доставките на Xiaomi, Huawei и Vivo, взети заедно.

Доминацията на Samsung на глобалния пазара за смартфони

Успехът на Samsung се дължи на способността му да задоволява широк кръг потребители – от началния до премиум сегмента. Серията Galaxy на южнокорейския технологичен гигант е с постоянни резултати, като най-новата серия S24 е реализирала от над 13,5 млн. броя през първото тримесечие на 2024 г., което представлява 35% ръст на годишна база в сравнение с предходния период.

Въпреки спада в годишните продажби от 292,3 млн. през 2014 г. до 258 млн. през 2022 г., Samsung успя да запази лидерската си позиция на пазара. Стратегическото решение на компанията да пусне на пазара серията S24 по-рано през годината, в съчетание с обновената серия Galaxy A, изигра решаваща роля за неотдавнашния ѝ успех.

Стабилен растеж, но и предизвикателства пред Apple

Въпреки че Apple е на второ място след Samsung по пазарен дял, американският производител е изправен пред редица предизвикателства. Между 2014 г. и 2015 г. продажбите на iPhone скочиха с 20%, достигайки 231 млн. броя. Компанията обаче отбеляза спад в продажбите в продължение на четири последователни години, като през 2019 г. годишните доставки спаднаха до 190 млн. броя.

От 2019 г. насам Apple отбелязва съживяване на продажбите на смартфони, като глобалните продажби на iPhone са скочили с 22%, достигайки 231,8 млн. броя през 2022 г., което е най-високата стойност, отчитана някога от компанията. Този ръст може да се отдаде на способността на Apple да предоставя комбинация от потребителско изживяване и привлекателност на символа на статуса, която намира отклик сред потребителите.

source

Сподели: