October 13, 2023

През колко време трябва да си купувате нов Android смартфон

Когато си купуваме нов смартфон, всички търсим изгодна оферта, проверяваме спецификациите и функциите му, за да разберем дали отговаря на нуждите ни, но много рядко някой от нас планира колко дълго ще го използва – просто го сменяме когато преценим, че трябва.

Разбира се, технологичните компании искат да сменяте смартфона си колкото се може по-често, но трябва ли? Колко често трябва да си купувате нов смартфон? Какво влияе на продължителността на живота на смартфона и как можете да я удължите? Нека разберем.

Какво влияе на продължителността на живота на смартфона?

Смартфоните се остаряват като всяка друга електронна джаджа, но продължителността на живота им може да варира значително в зависимост от това какъв тип потребител сте, колко често го използвате, къде живеете и колко добре се грижите за устройството си.

Ако използвате смартфона си за дълги периоди от време всеки ден, той естествено ще премине през по-голямо натоварване, но ако прекарвате голяма част от деня си на лаптоп или компютър, смартфонът ви остава недокоснат по-дълго време и следователно това е добре за неговото състояние.

Ако сте невнимателни и често изпускате смартфона си, той може бързо и лесно да се счупи, а ако живеете на място с екстремни метеорологични условия, батерията ще бъде подложена на голямо натоварване и смартфонът ви може да не функционира безпроблемно дълго време. Качеството на хардуера в устройството също влияе върху продължителността на живота му. Във флагманите се използват висококачествени материали и те ще издържат по-дълго, докато в бюджетните смартфони често се използват компоненти, които вече са остарели и следователно няма да работят безпроблемно дълго време.

И накрая, за продължителността на експлоатацията на смартфона голяма роля играе и начинът, по който се грижите за него. Ето няколко добри навика, които трябва да спазвате, за да удължите живота на вашия смартфон:

  • Изтрийте ненужните приложения и старите файлове, за да избегнете напълване на паметта;
  • Не играйте игри с висока графична интензивност, с които смартфонът ви не може да се справя;
  • Използвайте калъф и протектор, за да го предпазите от щети;
  • Спазвайте указанията за зареждането на батерията и избягвайте зареждането през нощта;
  • Редовно почиствайте портовете от прах и замърсявания;
  • Не изтегляйте приложения и файлове от непроверени източници;
  • Рестартирайте смартфона си поне веднъж седмично;
  • Ремонтирайте смартфона си само в оторизирани сервизи;
  • Избягвайте да подлагате устройството на екстремни температури;

Признаци, че е време да обновите смартфона си

Много хора сменят смартфона си, защото сегашният им е имал проблеми. Ако случаят и при вас е такъв, препоръчваме ви първо да разберете какво не е наред със смартфона ви, за да знаете дали си заслужава да ремонтирате настоящото си устройство, вместо да купувате ново.

Може би най-често срещаният признак е, че батерията ви се изтощава бързо и въпреки че има начини да удължите живота на батерията в Android, най-удобният вариант е да си вземете чисто нов смартфон.

Ще трябва да смените устройството си незабавно, ако някой важен компонент започне да функционира неправилно. Може би микрофонът и високоговорителят са се запушили или повредили, поради което не можете да провеждате ясни разговори, или може би портът за зареждане се е повредил и сега телефонът ви не се зарежда. Макар, че всичко това може да се поправи – понякога не си струва.

Ако телефонът ви е станал твърде бавен, това обикновено означава, че процесорът вече не е в състояние да се справи със системните изисквания на постоянно подобряващите се приложения и игри.

Ако мястото за съхранение е изчерпано, можете да прехвърлите част от данните на външен твърд диск или SD карта, но най-удобно е да си вземете нов смартфон с по-голям капацитет за съхранение.

Друга причина за ъпгрейд е, че смартфонът ви вече не получава софтуерни актуализации. iPhone получава 5 до 6 години поддръжка, но повечето производители на Android предлагат само 3 години основни актуализации на операционната система.

Всяка от тези причини е достатъчна, за да обмислите закупуването на нов смартфон.

Колко често трябва да си купувате нов смартфон?

Това зависи от две основни неща: вашите нужди и вашия бюджет. В зависимост от типа потребител, който сте, времето през което трябва да сменяте смартфона си ще варира.

Всяка година: Безсмислено за повечето хора, но разбираемо, ако сте човек, който си изкарва прехраната с техника, или сте ентусиаст, който иска (и може да си позволи) да се запознае с последните иновации преди всички останали. Ъпгрейд всяка година също така означава, че никога не трябва да се притеснявате за влошаване на качеството на батерията, тъй като със всеки нов модел получавате нова. Освен това получавате най-новия чип и система на камерата за по-добро изживяване по време на игра и снимане.

През 3 години: Повечето хора обновяват смартфоните си на всеки2 до 3 години. Обикновено това е и достатъчно време, за да могат технологичните компании да представят някои нови функции, които може да искате в следващия си смартфон. Три години са достатъчно време, за да обмислите ъпгрейд, но това е така само ако знаете, че действително ще имате полза от нов смартфон и неговите нови функции. Ако настоящият ви смартфон работи добре и след 3 години, можете просто да подмените батерията му, за да удължите живота му.

През 5 години: Актуализирането на телефона на всеки 3 години е подходящо за повечето хора, но може да не е за вас. Един съвременен флагмански смартфон вече е достатъчно перспективен, за да ви служи 5 години. Всъщност Samsung и Google вече предлагат до 4 и 7 години актуализации на операционната система за най-новите си серии смартфони Galaxy и Pixel. Що се отнася до хардуера, просто сменете батерията, за да поддържате безпроблемната работа на устройството си.

През 7 или повече години: Не са много хората, които сменят смартфона си през 7 или повече години, но ако сте един от тях, вероятно имате много специфични изисквания. Ако сте един от тези потребители, може да погледнете смартфоните на Fairphone. Това е най-целесъобразно за възрастните потребители, тъй като те просто не се нуждаят от най-новите функции – техните нужди са по-основни и е малко вероятно да се променят скоро. Техният случай на използване често се ограничава до основни функционалности като обаждания, изпращане на текстови съобщения, сърфиране в интернет, гледане на клипове YouTube, използване на социални мрежи и снимане.

Смартфонът е инструмент за някои, а за други е от съществено значение за начина на живот. В зависимост от това към кой лагер принадлежите, приоритетите ви ще се различават.

Ако се изкушавате да си купите нов смартфон, само защото сегашният ви е омръзнал, можете да опитате всякакви трикове, за да го накарате да се почувства отново нов, особено при Android. Колкото по-дълго смартфонът ви остане с вас, толкова по-дълго ще стои далеч от някое сметище и толкова повече пари ще спестите с течение на времето.


source

Сподели: