май 4, 2024

Приходите на геймърското подразделение на AMD намаляха с 48%: всичко е заради ниското търсене на конзоли и RDNA 3

Вчера, 1 май, информационното издание Tom’s Hardware, позовавайки се на свои източници, съобщи, че приходите на AMD от продажби на игрови решения през първото тримесечие на 2024 г. са паднали с 48% в сравнение със същия период на миналата година. Причината за толкова значителен спад в печалбите е намаляването на продажбите на системите на чип за геймърските конзоли на Sony и Microsoft, както и значителният спад в търсенето на дискретни видеокарти Radeon. Освен това производителят очаква допълнителен спад в приходите от тази област през второто тримесечие на тази година — първият шанс за възстановяване на печалбите е планиран за 2025 г.

Като се има предвид, че продажбите на производителите обикновено се увеличават значително след пускането на новото поколение видеокарти, можем да предположим, че графичните процесори от серията Radeon RX 8000, базирани на архитектурата RDNA 4, няма да бъдат представени тази година. Да, самата AMD все още не е коментирала официално ситуацията с новите видеокарти, но тъй като търсенето на видеокарти RX 7000 в момента е много ниско, желанието да се отложи пускането и да се преработи стратегията за развитие изглежда съвсем естествено. И вероятно основният конкурент в лицето на NVIDIA ще се възползва от този прозорец, тъй като няма по-добро време за пускането на RTX 5090.

В същото време AMD смята, че спадът в приходите е доста предвидим и е в рамките на прогнозите на анализаторите на марката.

Продажбите на системи на чип през първото тримесечие намаляха в съответствие с нашите очаквания, когато навлизаме в петата година от цикъла на конзолата. В сегмента на игровия график приходите доста последователно спаднаха през годината” — каза Жан Ху, главен финансов директор на AMD.

По този въпрос обаче представителят на компанията е очевидно неискрен — дори в сравнение с последното тримесечие печалбата на AMD от игровия сегмент е намаляла с 33%, което е значителен спад от 1,757 милиарда долара на 1,368 милиарда долара. Освен това оперативната печалба на Червените в игровия сегмент беше намалена наполовина — от $314 милиона на $151 милиона.

Освен това от прогнозите на AMD за 2024 г. може да се предположи, че нито Microsoft, нито Sony планират да пуснат нови конзоли тази година. Това се дължи на факта, че AMD не посочва рязко увеличение на приходите от игровия си бизнес тази година и като се има предвид, че производителят е основният доставчик на системи върху чип за Xbox Series X|S и PlayStation 5, това показва известна стагнация на пазара на конзолите поне до началото на 2025 г.

source

Сподели: