април 30, 2024

Приходите на MediaTek се повишиха с 40% от мобилните чипове и бума на AI, като бъдещият растеж се дължи на флагманските процесори

MediaTek отчете резултатите си за първото тримесечие, създавайки завладяваща новина в самото начало на работната седмица в Тайван. Приходите на годишна база са се увеличили с 39,5% до 4,1 милиарда долара, а маржът на печалбата се е повишил с 4 процентни пункта до 52,4%. Тази година глобалният пазар на смартфони ще нарасне с няколко процента до 1,2 милиарда продадени устройства, според MediaTek.

Компанията успя да увеличи оперативната си печалба със 124% в сравнение със същия период на миналата година до 988 милиона долара, като последователно тя нарасна с 30,1%. Маржът на оперативната печалба успя да се увеличи през годината с 9,1 процентни пункта до 24,1%, като последователно се повиши с 5 процентни пункта. Нетната печалба се е увеличила с 87,4% на годишна база до 973 милиона долара. Маржът на нетната печалба се е повишил с 6 процентни пункта до 23,7%.

Изпълнителният директор на MediaTek Рик Цай добави, че приходите за първото тримесечие са надхвърлили собствените очаквания на компанията, тъй като запасите от компоненти за смартфони са били възстановени по-бързо от планираното. Сегментът за телекомуникационно и телевизионно оборудване също демонстрира по-висока покупателна активност от очакваната. Тази година MediaTek очаква умерено подобрение в търсенето, приходите на компанията в доларово изражение ще нараснат с 14-16%, а маржовете на печалба ще паднат в диапазона от 46-48%.

Пазарът на смартфони ще претърпи с над 15% по-висок ръст в сравнение с други сегменти, обслужвани от MediaTek. Обемът на доставките на смартфони в края на тази година ще се увеличи с няколко процента до 1,2 милиарда единици, както очаква ръководството на компанията. В сегмента на флагманските смартфони приходите на MediaTek могат да се увеличат с над 50%. През първото тримесечие 61% от приходите на компанията са осигурени от смартфон сегмента. В тази област, той се е увеличил с 84% на годишна база и с 2% последователно.

Бумът на системите с изкуствен интелект също ще бъде от полза за бизнеса на MediaTek, тъй като компанията предоставя не само високоскоростни мрежови решения, но и гарантира интегрирането на различни компоненти, използвайки усъвършенствани технически процеси. Последните, разбира се, се предоставят от изпълнители като TSMC.

Компанията се гордее, че трите най-мощни смартфона в операциите с изкуствен интелект са оборудвани с процесорите Dimensity 9300. Тяхната гама ще се разшири през второто тримесечие, а през втората половина на годината компанията вече очаква да представи процесора Dimensity 9400. Последният, според представителите на компанията, ще бъде по-бърз от конкурентите си и също така ще осигури значително увеличение на производителността на AI. В много отношения именно този чип ще осигури ръст на приходите във флагманския сегмент.

Решенията за периферни изчисления на MediaTek представляват 34% от общите приходи през първото тримесечие, което е последователен ръст от 16%. Компонентите в тази категория се инсталират от клиентите на MediaTek в таблетите и смарт-телевизорите. Силовата електроника осигурява на компанията 5% от общите приходи; в тази област приходите са намалели с 13% главно поради промените в продуктовите поколения и сезонните фактори.

През второто тримесечие приходите на MediaTek биха могли да се увеличат с 19% до 30% и в диапазона от $3,73 милиарда до $4,1 милиарда. На последователна база те ще спаднат с 9% или ще останат без промяна. Интересът към темата за изкуствения интелект предоставя на MediaTek благоприятни условия за ръст на приходите в основните сфери на дейност. Настоящата година за компанията трябва да бъде началото на следващата фаза на растеж, според ръководството на MediaTek.

Ръководителят на компанията оцени капацитета на изчислителните ускорители за AI системите на 12 милиарда долара през текущата година, но каза, че до 2028 г. той ще се увеличи до 40 милиарда долара.

source

Сподели: