September 28, 2023

Причината за прегряването на новия iPhone 15 е спестяването от охладителната система. Но новите смартфони са по-леки от своите предшественици

Смартфоните iPhone 15, наред с други неща, понякога страдат от прекомерно нагряване. Това е особено актуално за версиите Pro, които се базират на най-новата 3 нанометрова платформа A17 Pro. Проблемът обаче изглежда не е в чипа. Главният аналитик на компанията TF International Securities Минг Чи Куо, който винаги разполага с най-новата и актуална информация за Apple, хвърли светлина върху друг аспект.

Според него става въпрос за охладителната система на новите смартфони на Aplle като цяло. Прегряването най-вероятно е причинено от „компромиси, направени при проектирането на термичната система“, които са дали възможност на Apple да намали теглото на моделите iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. Куо казва, че намалената площ за отвеждане на топлината и титановото шаси са повлияли пагубно на ефективността на разсейване на топлината.

Всъщност, ако погледнем разглобените нови смартфони на корпорацията от Купертино, ще видим, че в тях не е използвана специална охладителна система с изпарителна камера или топлинни тръби. За разлика от другите производители на смартфони Apple не използва подобен тип охлаждане, което би решило проблема.

Очакванията са Apple да реши този проблем чрез софтуерни актуализации, но дори и тази мярка няма да премахне напълно прегряването, освен ако не се намали производителността на процесора. Куо смята, че ако Apple не успее да „реши правилно проблема“, това ще се отрази на продажбите и доставките през целия жизнен цикъл на iPhone 15 Pro.


source

Сподели: