април 25, 2024

Пробив: Нов електролит за литиеви батерии може да промени всичко

Учени са разработили електролит със свръхниско съдържание на литий за литиево-йонни батерии, който може значително да намали цената им и да подобри тяхната екологичност. Новият електролит „LiDFOB“ осигурява рентабилна и устойчива алтернатива на конвенционалните компоненти. За това съобщава изследователският екип в немското списание Angewandte Chemie.

Предизвикателствата пред традиционните електролити

Литиево-йонните батерии са повсеместно разпространени източници на енергия, които захранват електромобили, таблети и смартфони и съхраняват енергия в електроцентрали. Основните компоненти на повечето от тези батерии са катоди от литиев и кобалтов оксид, графитни аноди и течни електролити, които позволяват движението на йоните. Традиционно се използват електролити от литиев хексафлуорофосфат (LiPF6), чиято формула не се е променяла повече от 30 години. Въпреки разработването на електролити с висока концентрация на соли, които подобряват работата на батериите, тяхната висока цена и технологични недостатъци ограничават използването им.

Пробив с електролита LiDFOB

Новият електролит LiDFOB, или литиев дифлуоро(оксалато)борат с изключително ниско съдържание на соли, разработен от учени от университета в Нинбо в Китай и университета в Пуерто Рико показва обещаващи резултати. Съдържанието на сол в електролита е само 2 % от теглото (0,16 mol/L), но йонната му проводимост е достатъчно висока (4,6 mS/cm), за да може батерията да функционира. LiDFOB също така е устойчив на вода и въздух, за разлика от LiPF6, който се разлага при отделянето на вода.

Благодарение на тези свойства LiDFOB батериите могат да се произвеждат при по-малко строги условия. Towa намалява разходите и опростява рециклирането, правейки употребата им по-устойчива.

Този пробив има потенциала да промени значително пазара на литиево-йонни батерии, като направи батериите по-достъпни и по-екологични. Това е от особено значение в глобалната борба срещу изменението на климата и прехода към устойчиви енергийни източници.

source

Сподели: