май 9, 2024

Прогнозата на Arm разочарова инвеститорите, акциите на компанията паднаха с почти 10%

Към края на март в календара на британския разработчик на процесорни архитектури Arm приключи поредната фискална година и компанията публикува отчет и прогноза за следващия период, което разочарова инвеститорите и предизвика спад в цената на акциите ѝ на американската фондова борса с почти 10%.

Както обяснява Bloomberg, инвеститорите очакваха Arm да получи приходи в размер на 4,01 милиарда долара за текущата фискална година, а официалната прогноза на компанията определи диапазона от 3,8 до 4,1 милиарда долара. С други думи, по средата на диапазона (3,95 милиарда долара), тази сума е по-ниска от очакванията на анализаторите, така че цената на акциите на Arm по време на борсовата сесия успя да намалее с 1,6%, а след затварянето на търговията тя падна с още 8,97%. Акциите на Arm са се повишили с 41% до момента, тъй като инвеститорите като цяло са били обнадеждени от способността на системите с изкуствен интелект да влияят върху приходите на чипмейкъра.

Изпълнителният директор на компанията Рене Хаас (Rene Haas) в интервю за Bloomberg каза, че е много уверен в дългосрочния растеж на бизнеса на Arm и е успял да се убеди в правилността на стратегическия избор, направен преди няколко години. Финансовият директор Джейсън Чайлд добавя, че след две или три години Arm ще може да увеличи приходите си с поне 20% годишно.

През текущото тримесечие Arm очаква да спечели между $875 милиона и $925 милиона, което е по-високо от очакванията на анализаторите за $868 милиона. Arm не можа да повлияе на текущата динамика на цените на акциите си. Трябва да се признае, че резултатите от изминалото тримесечие бяха по-добри от очакванията на инвеститорите. Приходите достигнаха 928 милиона долара спрямо 880,4 милиона долара в прогнозата, което е ръст от 47%, а печалбата на акция достигна 36 цента спрямо очакванията от 30 цента.

През последното тримесечие приходите на Arm от лицензиране на нейните разработки са се увеличили с 60% до 414 милиона долара, а лицензионните такси под формата на лицензионни възнаграждения са се увеличили с 37% до 514 милиона долара. Според ръководството на компанията, тази динамика потвърждава доверието на клиентите в способностите на Arm разработките, че ще им носят ползи. През последното тримесечие компанията успя да сключи четири големи договора за лицензиране на своите разработки, което доведе до 60% увеличение на основните приходи.

source

Сподели: