юни 27, 2023

Продажбите на смартфони в Китай се увеличиха с 22,6% през май, повишавайки надеждите за възстановяване на световния пазар

За сегмента на потребителската електроника състоянието на китайския пазар в момента е до голяма степен индикатор за търсенето в глобален мащаб, защото ако то започне да се връща след многомесечния спад, тогава пазарните участници в другите региони също ще могат да разчитат на положителна динамика. През май продажбите на смартфони в Китай се повишиха с постоянните 22,6%, което окуражи мнозина.

Както отбелязва Bloomberg, позовавайки се на официална китайска статистика, 25,2 милиона смартфона са били доставени на местния пазар през май, което е с 22,6% повече от април и около шест пъти повече от година по-рано — това на фона на отминалата вече пандемия и възникващата макроикономическа несигурност доведе до доставки на малко над 4 милиона смартфона.

Все още е рано да се говори за начало на възстановяването на китайския пазар на смартфоните, тъй като през първите пет месеца на тази година обемът на продажбите все още е намалял с 2,6% в сравнение със същия период на миналата година. Определен стимул за майската статистика бяха продължаващите от края на май до 18 юни разпродажби в Китай. Въпреки това, първият месец с положителна динамика на продажбите след непрекъснат спад от началото на годината ни позволява да се надяваме, че търсенето през следващите месеци ще продължи да расте. Анализаторите на Bloomberg Intelligence смятат, че тази година ще намали приходите с 4% до 480 милиарда долара в световен мащаб, но пускането на линията Apple iPhone 15, съчетано с възстановяването на китайската икономика, ще формира добра основа за растеж на търсенето през 2024 г.


source

Сподели: