юни 17, 2023

Проучване показва, че iPhone е най-популярното устройство с камера

Според скорошно проучване на SimpleGhar, най-популярният смартфон с камера е iPhone на Apple. Всъщност проучването установи, че iPhone е най-популярнoто устройство с камера, но как така? Много е просто: проучването включва смартфони и професионални фотоапарати.

Как е проведено проучването?

За да открие най-популярните устройства за фотография, SimpleGhar разгледа повече от 470 милиона снимки, като за да получи достъп до цялото това количество снимки, проучването разчита на Flickr. Какво представлява Flickr?

В основата си Flickr е платформа, в която професионалните фотографи споделят с аудиторията си какво оборудване използват. Те правят това, като показват страхотни снимки, направени от тях. Най-важното е, че фотографите във Flickr са склонни да разкриват своите настройки, като споделят метаданните към своите фотофайлове.

Това улеснява определянето на устройството, което фотографът е използвал за направата на дадената снимка. SimpleGhar анализира цялата тази информация и получи точни сведения, които представят най-популярните устройства с камера в зависимост от 100-те най-населени държави в света.

iPhone 11, който е на 4 години е най-полулярният смартфон с камера

Както беше споменато по-рано, проучването не се отнася само до смартфоните. То включва и професионални фотографски устройства, но един от основните изводи на проучването е, че iPhone 11 е най-популярният смартфон с камера според изображенията от Flickr.

iPhone 11 има 13 212 135 тага във Flickr. За сравнение, iPhone 14 Pro Max, актуалният последен модел iPhone има 1 894 379 тага. Това е огромна разлика. Важно е да отбележим, че iPhone 11 вече е модел на 4 години, така че е доста интересно да се види как той доминира като най-популярното устройство в проучването.

iPhone 11 е снабден с двойна камера с 12MP сензори. Основният е широкоъгълна камера с F/1,8 и OIS, а вторият е ултра-широкоъгълен сензор с f/2,4. Тези спецификации може да не изглеждат впечатляващи, но са достатъчни, за да превърнат смартфона в най-популярното устройство с камера.

Други популярни модели

Според проучването, iPhone-ите доминират във фотографията със смартфон във Flickr. Сред всички снимки анализирани от екипа, моделите на Apple се нареждат в класацията на първите 24 позиции по популярност. Galaxy S21 Ultra на Samsung е на 25-та позиция, като това е първият път, в който устройство, което не е на Apple е в класацията.

След него се нарежда Google Pixel 6 Pro, който заема 26-тото място в класацията. Интересно е, че в списъка с 30-те най-популярни устройства няма и следа от Sony Xperia. В списъка дори няма дори устройства на Honor, Oppo и Xiaomi.

Най-популярните смартфони с камера в различните държави

Проучването също така разгледа по-задълбочено най-популярните смартфони с камера в зависимост от държавите. Ето и основните акценти в тази категория:

  • iPhone 12 Pro Max е най-популярен в Съединените щати
  • iPhone 11 е най-популярен в Китай
  • iPhone 13 Pro Max е най-популярен в Индия
  • iPhone 13 Pro е най-популярен в Япония

За изненада на всички обаче, у нас е най-популярен Pixel 6 Pro на Google според проучването. Дали наистина е така според вас, може да споделите в коментарите.

И тук отново виждаме, че Apple доминира като най-популярния смартфон с камера в някои от най-големите потребителски пазари в света. Освен това моделите от iPhone 7 до най-новия iPhone 14 Pro заемат първо място сред устройствата в 62 от общо 87 държави. Отново iPhone 11 е най-популярният от всички.

От друга страна, смартфоните на други марки, като Samsung и Google не показват голямо разпространение в класацията.

Положението при фотоапаратите

Според проучването Canon EOS 5D Mark IV е най-популярният фотоапарат. Той има 11 761 586 тага във Flickr. Sony заема 2-рото място със своя A7 III, който има 9 094 495 тага във Flickr. На 3-тата позиция е отново модел на Canon – EOS 5D MARK III с 8 582 013 тага.

Друга голяма марка фотоапарати – Nikon, се класира на 4-то място със своя D750. Този фотоапарат има 7 948 418 тага във Flickr. Останалите места в класацията се заемат предимно от Canon, докато Nikon и Sony заемат по още едно място в списъка на 10-те най-добри.


source

Сподели: