юни 8, 2023

Процесорите на AMD с ядрата Zen 4c за първи път включват 16-ядрени чиплети

Следващата седмица AMD планира да представи семейството процесори AMD Epyc с до 128 ядра. В очакване на анонса станаха известни подробности относно тяхната структура. Тези процесори, носещи кодовото име Bergamo, ще използват Zen 4c ядрата и са значително по-различни от обичайния Zen 4.

Първоначално се предполагаше, че Zen 4c ще се различава от Zen 4 с намаления размер на кеша. Това обаче се оказа само следствие от новото оформление на тези решения. Чрез сътрудничеството си с TSMC, AMD успя да проектира и пусне на пазара нов CCD чиплет, който може да побере не 8, а 16 ядра. Освен това, подобен чиплет има приблизително същата площ на кристала, като осемядрен чиплет с обичайни Zen 4 ядра.

Размерът на L3 кеша на CCD кристала остава непроменен — ​​32 MB, което означава, че количеството кеш-памет на ядро ​​наистина е намаляло. Но от друга страна, AMD е получил възможността да създаде процесори със 128 ядра, докато съществуващите Epyc Genoa, на базата на обичайните Zen 4 ядра, имат максимум 96 ядра. В крайна сметка, максималната 128-ядрена версия на Bergamo ще получи 256 MB L3-кеш, а L3-кешът на 96-ядреното поколение Genoa Epyc ще достигне 384 MB.

Площта на кристала в 16-ядрения CCD, на базата на Zen 4c ядрата, е само 72,7 mm², което е малко повече от площта на 8-ядрения CCD със Zen 4 ядра (66,3 mm²). И двата използват 5nm технология на TSMC. Уплътняването на кристала се постига с получаване на по-ниски тактови скорости за Zen 4c ядрата, което означава, че може да се премахнат силициевите части, необходими за стабилизиране на топлинния режим и намаляване на токовите утечки. AMD може да промени дизайна на ядрото — неговите компоненти да бъдат разпределени по нова схема, а кешът от второ ниво да използва по-компактни SRAM 6T клетки вместо старите 8T.

CCD кристалът с 16-ядрения Zen 4c се състои от два осемядрени CCX, което означава, че кешът от трето ниво на Bergamo е разбит на 16MB блокове. В процесора, който комбинира до осем 16-ядрени CCD, има входно-изходен чиплет и той е точно същият като в Genoa. Благодарение на това, Epyc на Zen 4 са напълно съвместими с изводите на Zen 4c базираните чипове и могат да се използват на същите платформи със сокет SP5.

Очаква се 128-ядреният Zen 4c базиран Epyc да бъде представен на мероприятието „Data Center and AI Technology Premiere“, насрочено за 13 юни 2023 г.


source

Сподели: