април 27, 2024

Процесорът HiSilicon Kirin 9010 в смартфоните Pura 70 на Huawei се произвежда от SMIC по 7 nm технология

Представените миналата седмица серия смартфони Pura 70 на Huawei логично бяха оборудвани с най-съвременни процесори HiSilicon по собствен дизайн, а интригата за американските служители беше дали SMIC е запазила способността си да произвежда 7 nm чипове в условията на санкции. Според експерти от трети страни в новите смартфони на Huawei отново са били забелязани 7 nm процесори.

Припомняме, че дебютът на смартфоните от серията Mate 60 на Huawei в началото на миналата есен разтревожи американските власти, тъй като експерти от трети страни установиха, че те са базирани на 7 nm чипове HiSilicon Kirin 9000s, произведени от китайската компания SMIC. За американските власти подобна дейност е нежелателна, тъй като те смятат, че технологията, напреднала по стандартите на китайската полупроводникова индустрия може да бъде използвана от местния военнопромишлен комплекс в негова полза.

Според Bloomberg, експертите на TechInsights са отворили един от смартфоните Huawei Pura 70 и са открили вътре процесор HiSilicon Kirin 9010, който има признаци на производство по 7 nm технология. Експертите са стигнали до това заключение, след като са изследвали вътрешната структура на чипа с помощта на микроскоп, защото в противен случай е трудно да се разбере по каква технология е изработен.

Излиза, че SMIC е имала възможността да разшири гамата си от 7 nm продукти и на практика го е направила, въпреки че американските, холандските и японските власти всячески се опитваха и все още се опитват да ограничат достъпа до модерно литографско оборудване за този производител. Експертите на TechInsights твърдят с голяма степен на увереност, че серията смартфони Pura 70 съдържа процесори Kirin 9010, произведени по 7 nm технология във вариант N+2. Новите смартфони на Huawei се радват на голяма популярност в Китай, като първата партида беше разпродадена само за няколко дни.

source

Сподели: