май 15, 2024

Процесорът Snapdragon 8 Gen 4 ще получи честота до 4,26 GHz, за да победи Apple A18 – инсайдер

Според инсайдер, Qualcomm е повишил тактовата честота на мобилния процесор Snapdragon 8 Gen 4 до 4,26 GHz. Тази промяна ще му позволи да се конкурира с предстоящите чипове A18 и A18 Pro за iPhone, които също могат да работят на по-високи честоти. Гонката с честотите се случва на фона на пускането на високопроизводителния процесор M4 от страна на Apple с високи честоти, което му помогна да постигне високи резултати в едноядрените тестове. По-рано беше съобщено, че дизайнът на Snapdragon 8 Gen 4 ще бъде завършен през април тази година с целева честота от 4,00 GHz.

Увеличаването на честотата на процесора може да бъде постигнато благодарение на 3nm технология N3E от TSMC. Но липсата на поддръжка на архитектурата ARMv9 може да попречи на високата производителност. Snapdragon 8 Gen 4 се очаква да бъде анонсиран през октомври, така че Qualcomm има няколко месеца, преди обновения му дизайн да бъде изпратен на партньорите. Представянето на Apple M4 вероятно е хванало компанията неподготвена и я е принудило да преработи чипа. С честота от 4,26 GHz, Snapdragon 8 Gen 4 може да получи значително подобрение в едноядрената производителност, а структурата на ядрото „2+6“ може да добави изключителни многоядрени резултати.

Като се има предвид, че M4 се произвежда с помощта на 3nm технологичен процес от второ поколение на TSMC, Apple вероятно ще използва същата технология за A18 и A18 Pro. Съобщава се още, че Qualcomm масово ще произвежда Snapdragon 8 Gen 4, използвайки същата технология, така че пазарът е в очакване на вълнуваща конкуренция. Отбелязва се, че бъдещият процесор е базиран на Snapdragon X Elite, който не поддържа набора от инструкции ARMv9.

Това означава, че Snapdragon 8 Gen 4 няма да има Scalable Matrix Extension (SME), което позволява на M4 по-ефективно да изпълнява сложни работни натоварвания и също е една от причините за високите едноядрени и многоядрени резултати в Geekbench 6. Новият чип на Qualcomm за смартфоните е по-малко мощен — поради липсата на SME, така че новата целева честота от 4,26 GHz може да е оправдана.

Възниква обаче въпросът с охлаждането. Производителите на телефони трябва да използват големи изпарителни камери, за да позволят на Snapdragon 8 Gen 4 да работи дълго време при максимална производителност, в противен случай всички усилия на Qualcomm ще се провалят.

Спомнете си, че в началото на месеца се появиха и резултатите от тестовете на Snapdragon 8 Gen 4 в AnTuTu. В него бяха отчетени 1769083 точки, като според теста чипът разполага с 6 производителни ядра с тактова честота 2.6GHz и 2 енергоефективни ядра с тактова честота 1.939GHz.


source

Сподели: