септември 12, 2023

Публикуваха снимки на кристалите на процесорите AMD Phoenix2 с два вида х86 ядра

Вече е известно, че мобилните процесори Ryzen 7040 (Phoenix) използват два варианта на кристалите. AMD не бърза да разкрива подробности за младшия вариант на APU, известен под неофициалното име Phoenix2, но въпреки това информацията за него бавно изтича в мрежата. Така например азиатски източници предоставиха снимка, която дава възможност да се изучи подробно вътрешната структура на младшия кристал.

За производството на хибридните процесори AMD Phoenix се използва 4nm технология на TSMC. Въпреки това, докато площта на обикновения вариант на APU е 178 mm², площта на така наречения Phoenix2 е 137 mm². Това се обяснява с по-малкия брой x86 ядра (шест вместо осем), както и със значително намаления графичен модул, който съдържа три пъти по-малко изчислителни блокове: 4 вместо 12.

Но най интересната особеност на кристала на Phoenix2 е използването на два вида ядра x86. AMD е комбинирала в него две ядра Zen 4 и четири ядра Zen 4c. Те могат да се видят в лявата половина на кристала до блока за L3 кеш. И двата варианта на x86 ядрата поддържат технологията SMT, което дава възможност за създаване на 6-ядрени/12-нишкови чипове като Ryzen 5 7540U, базиран на Phoenix2.

В това отношение процесорите с два вида ядра – с висока производителност и с висока икономичност да по-добри от тези на Intel, понеже икономичните ядра на Intel не поддържат многонишкова работа.


source

Сподели: