July 30, 2023

Първите образци на процесори Arrow Lake вече са готови в лабораториите на Intel

Наред с обявяването на финансовите резултати за последното тримесечие представителите на Intel разказаха за напредъка в разработването на нови продукти. Мениджмънтът на процесорния гигант не пропусна възможността да се похвали, че овладяването на съвременните технологични стандарти върви по график. В момента компанията масово произвежда чипове по технологията Intel 7, а през втората половина на годината ще дебютират процесорите Meteor Lake, които използват процеса Intel 4, базиран на EUV литографията. Между другото, тези процесори ще могат да се похвалят и със своята чиплетна структура.

Лабораториите на Intel работят и по по-тънки технологични стандарти, по-специално Intel 3. Производителят на чипове вече е постигнал необходимите нива на плътност на транзисторите, производителност и продуктивност за тази технология. През първата половина на 2024 г. на пазара ще дебютират сървърните чипове Xeon от фамилията Sierra Forest, за чието производство ще се използва Intel 3.

Следващият етап ще бъде преминаването към Intel 20A. В чиповете, произведени по тези стандарти, ще се използват транзистори от типа RibbonFET и технологията PowerVia, която предполага захранване от задната страна на кристала чрез междусилициеви връзки. Технологията Intel 20A ще бъде използвана за производството на процесорите Arrow Lake, а първият степинг на тези процесори вече е изведен в производствените мощности на процесорния гигант. Според прогнозите процесорите Arrow Lake-S ще бъдат с 6-21% по-бързи от Raptor Lake-S при същия брой ядра.


source

Сподели: