април 25, 2024

Първият в света „поетичен“ фотоапарат използва силата на ИИ, за да превръща снимките в стихове

Иновациите в областта на изкуствения интелект (ИИ) в момента нямат край. Освен ежедневното писане на имейли и генериране на задачи, ИИ вече може да кара изображенията да говорят и пеят, да предсказва бъдещи човешки действия, да участва в конкурси и да оценява ИИ и дори да пресъздава технологии от Стар Трек.

Последната от безкрайната поредица от иновации в областта е за тези, които обичат поезията. Наречено „Poetry Camera“, устройството с изкуствен интелект остава вярно на името си – превръща снимките в стихове!

Келин Каролин Жанг и Райън Матър си сътрудничат в създаването на Poetry Camera. Това е проект с отворен код, който обединява технологията с артистичния талант, като създава творение, което надхвърля границите и в двете области.

„Поетичният“ фотоапарат външно прилича на типичен фотоапарат на Polaroid. Вместо да заснема снимки обаче, той трансформира получените визуални данни в изразителни стихотворения, които ярко описват заснетия кадър.

Задвижвано от едноплатков компютър Raspberry Pi, и използващо ИИ-модела GPT-4 на OpenAI, това устройство представлява сближаване на хардуера и изкуствения интелект.

Raspberry Pi обработва заснетите изображения, извличайки визуални данни, които след това се предават на компонента с изкуствен интелект. ИИ-елементът анализира различните аспекти на снимката, включително цветове, шарки, значими елементи и дори скритите емоции, които се предават.

Образец на стихотворение, генерирано от устройството.

Историята на Poetry Camera

Историята започва като страстен проект на Жанг и Матър, съчетаващ любовта им към технологиите и изкуствата. След като експериментира с множество модели на изкуствен интелект, Матър получава достъп до GPT-3. Положителните отзиви на семейството и приятелите накарали дуото да усъвършенства прототипа си, което в крайна сметка довело до крайния, широко рекламиран продукт.

Както съобщава TechCrunch, създателите на Poetry Camera подчертават, че устройството предлага повече от един формат на поезия. Потребителите имат възможност да избират от редица стилове, включително сонети, свободни стихове и хайку.

„Ние не запазваме нито едно от изображенията или стихотворенията в цифров вид. Има няколко причини за това. Първо, така е по-лесно. Второ: поверителност. Трето: това добавя допълнително значение към стихотворенията, ако те са като тези ефимерни видове артефакти. Ако ги изгубиш, те са изчезнали завинаги.“

казва Матър

Ще можете ли да си купите Poetry Camera в близко бъдеще?

Тъй като интересът към камерата за поезия нараства онлайн, особено в TikTok, Джан и Матър обмислят бъдещата траектория на своето изобретение. Замислено като личен страстен проект, неговата безпрецедентна популярност ги подтиква да обмислят комерсиализирането му за по-широка аудитория.

„След първите 100 въпроса, които хората зададоха, решихме, че няма да го продаваме“, но след 101-ия започнахме да мислим и да се чудим дали да го направим достъпен за хората. В същото време това е художествен проект, разбирате ли? Първоначалната ни реакция беше да оставим капитализма извън него.“

казва Жанг

Съобразявайки се с ангажимента си за устойчивост и отговорно потребление, Жанг и Матър обмислят възможността за ограничени партиди от Poetry Camera, които да дават приоритет на качеството преди всичко, вместо да бързат с масовото производство.

source

Сподели: