май 11, 2024

Първият в света суперкомпютър с размер на куфар: разработка на GigaIO

GigaIO и SourceCode съвместно разработиха Gryf – първият в света преносим суперкомпютър. Той е с размери, отговарящи на изискванията за ръчен багаж на авиокомпаниите (по размер, но не и по тегло). Системата използва технология, базирана на PCI Express, наречена FabreX.

Продуктът е със следните размери: 22,8 × 35,5 × 62,2 cm и тежи малко под 25 kg. Архитектурата на Gryf се състои от четири вида модули: Compute Sled, Accelerator Sled, Storage Sled и Network Sled. Тези модули могат да се комбинират по различни начини, но не повече от 6 модула на една конфигурация.

Производителите подчертават неговите възможности.

Едно решение за различни нужди
Устройството може лесно да се персонализира според нуждите чрез софтуер или чрез замяна на изчислителни, ускорителни, запаметяващи или мрежови модули.

Лесно мащабиране
До 5 устройства Gryf могат да бъдат свързани помежду си, за да обработват набори от данни с размер един петабайт.

Максимална изчислителна скорост навсякъде
Позволява изпълнението на сложни задачи за обучение на изкуствен интелект с високопроизводителни графични процесори и до петабайт памет.

Лесно транспортиране
Благодарение на формата и размера си Gryf се побира на горната багажна стойка на самолет.

Gryf също така решава често срещания проблем с охлаждането, като за охлаждането на гладните за енергия графични процесори използва своя фирмена вентилационна система. По този начин се постига максимална скорост на изчисленията.

source

Сподели: