September 26, 2023

Първият смартфон с Android стана на 15 години – HTC Dream бе представен на 23-ти септември 2008 година

Смартфоните се появиха много преди iPhone и устройствата с Android. Всеки, който преди 15-20 години се е интересувал от мобилни телефони, си спомня Sony Ericsson, Nokia и HTC, операционните системи Symbian и Windows Mobile, а ако живее в САЩ – и Blackberry. Но те никога не са били толкова удобни, докато през 2007 г. не се появи iPhone, а през 2008 г. – първият смартфон с Android – HTC Dream.

През 2005 г. Google купува екипа на Android и започва работа по собствена операционна система за смартфони, чийто лиценз може да бъде получен от всеки производител на телефони. На 23-ти септември 2008 г., т.е. преди 15 години, е представен първият смартфон с Android.

HTC Dream, наричан T-Mobile G1 в САЩ, а също и в някои европейски страни, не беше изцяло със сензорен екран. Той имаше 3,2-инчов сензорен подвижен дисплей и QWERTY клавиатура. В него се използваше процесора Qualcomm MSM7201A с графичен ускорител Adreno 130. Смартфонът разполагаше със 192 MB RAM, 256 MB разширяема вътрешна памет и сменяема батерия с капацитет 1150 mAh.

На пресконференция в Ню Йорк Google, T-Mobile и HTC обединяват усилията си, за да представят официално HTC Dream. Тайванската компания до този момент предпочита операционната система Windows Mobile на Microsoft. HTC обаче реши да играе вабанк с Android и нае голям брой свои инженери, които да работят в офисите на Google.

HTC Dream / T-Mobile G1 официално излезе на пазара около месец по-късно, на 22-ри октомври 2008 г. Цената на T-Mobile е $179 с двугодишен договор. До април 2009 г. T-Mobile успява да продаде един милион от първите един милион Android смартфони, което по онова време е доста солидна партида. По това време Android има 6% от общия пазар на смартфони в САЩ, той е на четвърто място след iPhone, BlackBerry и Windows Mobile.

Сега на първо място в Съединените щати е Apple iPhone с 54%, а останалите проценти са на Android смартфоните. В световен мащаб ситуацията е коренно различна: до края на 2022 г. Android има 87,5%, iOS и iPhone – 12,1%. Напоследък това съотношение се променя в рамките на ~10%, но не се е променило фундаментално.

Водещият производител на Android смартфони е Samsung, която представи първия си базиран на Android смартфон Galaxy през юни 2009 г., по-малко от една година след излизането на HTC Dream.

BlackBerry вече не произвежда смартфони, а опитите на Microsoft да навлезе на пазара, които включваха купуването на бизнеса с телефони на Nokia, не се увенчаха с успех. Дори HTC, производителят на първото Android устройство, в по-голямата си част напусна бизнеса със смартфони, след като преди няколко години продаде голяма част от него на Google.

Въпреки това ерата на смартфоните с Android все още продължава, тъй като Google се подготвя да стартира Android 14 в началото на октомври заедно със собствените си телефони Pixel 8. И всичко започна преди 15 години.


source

Сподели: