септември 12, 2023

Първи тестове на AMD Phoenix 2 – Zen 4 ядрата са 30% по-бързи от Zen 4c

Компютърният ентусиаст Дейвид Хуанг сподели подробности относно предстоящите процесори AMD Phoenix 2 със Zen 4 и Zen 4c ядрата. Това е първият опит на AMD да използва хибридна архитектура с различни ядра и според анализа на ентусиаста е много успешен — за разлика от Intel, тук малките ядра поддържат мулти-прецизността. Въпреки това, Zen 4c ядрата все още значително отстъпват на по-големите си братя.

Какво представлява хибридната архитектура в чиповете AMD Phoenix 2?

Процесорите AMD Phoenix 2 още преди пускането им предизвикаха много шум в определени кръгове, тъй като мнозина не вярваха, че AMD ще предложи чипове, оборудвани със Zen 4 и Zen 4c ядра в потребителския сегмент. Тези процесори представляват първото нахлуване на AMD в света на чиповете с хибридна архитектура и както показва анализът на Хуанг, компанията е поела по своя уникален път, далеч от стратегията на Intel. За разлика от Intel, който използва две напълно различни архитектури за P-ядрата и E-ядрата в своите хибридни чипове като Alder Lake и Raptor Lake, AMD използва същата Zen 4 архитектура във Phoenix 2, но с малко по-различно изпълнение.

Предимството е, че AMD Zen 4c E-ядрата поддържат многонишкова технология (SMT), докато Intel E-ядрата нямат подобна технология Hyper-Threading. Ключовият момент е, че Zen 4c е почти идентичен със Zen 4, но е с 35,4% по-малък по размери и два пъти по-плътен, но работи на по-ниски тактови скорости и по-малко кеш. Процесорите Phoenix 2 все още не са официално представени, но първият чип вече излезе на пазара. Става дума за процесора Ryzen Z1, който стои в основата на базовата версия на портативната конзола ASUS ROG Ally.

Ryzen Z1 е шестядрен, 12-нишков процесор, базиран на 7nm технологичен процес. Той включва в себе си две ядра Zen 4 и четири ядра Zen 4c, които могат да работят съответно на честоти до 4,9 GHz и 3,5 GHz. За сравнение, Ryzen 7 7840U има осем Zen 4 ядра с тактова честота до 5,1 GHz. Хуанг е тествал системата с Ryzen Z1, оборудвана с 16 GB LPDDR5X-7500 RAM. Чипът е работил в режими 15 вата и 30 вата.

Каква е разликата между двете ядра Zen 4 и Zen 4c, според тестовете?

Сравнявайки новия процесор Ryzen 7 7840U в HP Elitebook 835 G10, Хуанг е установил, че Zen 4 е с 30% по-бърз от Zen 4c в еднонишковия тест за производителност SPECint (изчисления на цели числа). Същевременно, при една и съща честота от 3,2 GHz, производителността на ядрата се е оказала идентична, потвърждавайки архитектурното сходство на ядрата.

Въпреки това, при проблеми от реалния живот, разликата може да бъде още по-забележима. Така в синтетичния тест Cinebench R23, Ryzen 7 7840U превъзхожда Ryzen Z1 както в 15-ватовия, така и в 30-ватовия режим, демонстрирайки предимство съответно от 53,5% и 18,2%.

Заслужава да се отбележат и останалите технически характеристики на новите процесори. За да постигне същите работни честоти, Zen 4c изисква по-високо напрежение на ядрото в сравнение със Zen 4. Изследванията показват, че минималното напрежение, необходимо за работа на процесора при определена честота (Vmin) за Zen 4, се постига при 2,3 GHz, докато за Zen 4c тази цифра е под 1,5 GHz.

Кое от двете е по-икономичното?

Интересното в случая е, че кривите на напрежение-честота (V/F) за двете ядра се пресичат при около 1,5 GHz. Zen 4c постига най-добрата си енергоефективност в диапазона от 1,5 до 2 GHz и въпреки по-високото регистрирано напрежение, Zen 4c консумира по-малко енергия, благодарение на по-компактния си дизайн.

А в сравнение с графичните изчисления?

По отношение на графичната производителност, Ryzen 7 7840U също превъзхожда Ryzen Z1, осигурявайки до 65% повече производителност при игрите, благодарение на 12 RDNA и 3 изчислителни блока с тактова честота 2,7 GHz, в сравнение с четирите 2,8 GHz изчислителни блока на Ryzen Z1.

Въпреки факта, че новият продукт на AMD демонстрира интересни технологични нововъведения, по-специално благодарение на използването на една и съща архитектура за двата типа ядра и възможността за едновременно изпълнение на многопоточни задачи на енергоефективните E-ядра, той все още отстъпва в някои аспекти на процесорите Ryzen 7 7840U. Това обаче е първата стъпка на AMD в света на хибридните чипове и в момента можем уверено да кажем, че компанията е на прав път, предлагайки продукт с добър потенциал за по-нататъшно развитие.


source

Сподели: