September 29, 2023

Първо USB-C, а сега и това? ЕС призовава Apple да отвори своята екосистема за конкуренцията

Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон публично призова изпълнителния директор на Apple Тим Кук да отвори хардуерната и софтуерната екосистема на компанията за конкуренцията.

След частна среща с Кук в Брюксел Бретон заяви следното:

„Следващото предизвикателство пред Apple и другите големи технологични компании съгласно Закона за цифровите пазари (DMA) е да отворят вратите си за конкурентите. Независимо дали става въпрос за електронни портфейли, браузъри или магазини за приложения, потребителите, които използват iPhone на Apple, трябва да могат да се възползват от конкурентните услуги на различните доставчици“.

Законът на ЕС за цифровите пазари има за цел да ограничи влиянието на големите технологични компании. Законът определя списъка с действия, които Apple и другите технологични компании могат и не могат да предприемат, за да засилят конкуренцията.

Очаква се, че Apple може да добави възможност за изтегляне на приложения за iPhone и iPad в Европа не само от App Store чрез актуализация на iOS, както се изисква от новия закон.

Бретон разкритикува аргументите на Apple, че сигурността и неприкосновеността на личния живот са причините компанията да защитава своята затворена екосистема:

„Регламентът на ЕС насърчава иновациите, без да прави компромис със сигурността и неприкосновеността на личния живот“ – заяви европейският комисар.

Apple отказа да отговори на последните изказвания на Бретон.


source

Сподели: