юни 29, 2023

Пътната карта на Nvidia показва, че видеокартите GeForce RTX 5000 ще бъдат пуснати на пазара през 2025 гoдина

Наскоро плъзнаха слухове, според които наследникът на серията RTX 4000 на Nvidia, който се очаква да се нарича RTX 5000, ще се появи през следващата година, но изглежда, че видеокартите от следващо поколение няма да бъдат на пазара преди 2025 година, според последната пътна карта на екипът на „зелените“.

Преди това Nvidia е пускала ново поколение графични карти на всеки около 2 години. След като Ada Lovelace се появи през октомври 2022 година, наследникът се очакваше през следващата година, но изглежда, че Nvidia увеличава срока на 3 години.

Редакторът на HardwareLuxx Андреас Шилинг сподели пътната карта, разкрита от Nvidia по време на презентация на графичните ѝ процесори H100. Компанията показва бъдещите продукти на компанията и датите на тяхното пускане на пазара.

В предишни доклади се твърдеше, че архитектурата Hopper Next, която според пътната карта ще се появи през следващата година, може да се използва както в корпоративни, така и в геймърски видеокарти, но появата на Ada Lovelace-Next през следващата година унищожава тези твърдения.

Nvidia не разкрива официалното име на наследника на Lovelace. Много хора твърдят, че то ще бъде Blackwell, но това може да е наследникa на Hopper.

Забавянето на пускането на серията RTX 5000 с една година вероятно има смисъл от гледна точка на Nvidia. Lovelace е силно критикувана заради високите си цени, особено в тези времена на икономически трудности. Възможно е Nvidia да се надява, че до 2025 година икономиката ще се подобри, което ще направи скъпата видеокарта по-малък лукс, чието закупуване може да се оправдае от малцина.

Другият важен фактор е, че Nvidia няма нужда да бърза с пускането на нова продуктова линия, когато печели толкова много пари от изкуствен интелект. Компанията прогнозира, че през следващото тримесечие ще реализира приходи в размер на 11 милиарда долара, което представлява ръст от около 80% на годишна база, благодарение на огромното търсене на графични процесори от типа на H100. Появата на Hopper Next през следващата година несъмнено ще даде нов тласък на финансовите резултати.

Говори се, че картите GeForce от следващо поколение ще предложат огромно увеличение на производителността в сравнение със серията RTX 4000. Говори се за двойно подобрение, което изглежда логично като се има предвид, че Lovelace ще бъде на 3 години, когато RTX 5000 се появи. Не се изненадвайте, ако трасирането на лъчи се окаже голям акцент, и се надяваме, че Nvidia ще е научила уроците от сегашното поколение, като „даде“ на картите повече VRAM.


source

Сподели: