October 4, 2023

Радарите на бъдещето: как милиметровите вълни ще повлияят на строителството и на индустрията за виртуална реалност

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис са разработили експериментален сензор, който може да положи основите на нова ера на милиметровите радари.

Милиметровите радари използват бързи електромагнитни вълни, за да анализират движението, позицията и скоростта на обектите въз основа на отразените вълни. Основното предимство на милиметровите вълни е високата им чувствителност към малки движения и възможността за улавяне на данни от микроскопични обекти.

Благодарение на иновативния си дизайн новият сензор е в състояние да открива хиляди пъти по-малки вибрации и промени в позицията на обект, сто пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм. Самият сензор, който е по-малък от сусамово зърно, е евтин за производство и има дълга автономна работа.

Ръководител на изследователския проект е професор Омид Момени от катедрата по електротехника и компютърни науки в Калифорнийския университет. Научната работа е публикувана в септемврийския брой на IEEE Xplore за 2023 г.

Работата с милиметрови вълни представлява известно предизвикателство поради високата консумация на енергия и ограничените характеристики на полупроводниците при тези честоти. Основният проблем през първата година от работата по сензора е било идентифицирането на желания източник на сигнал поради голямото количество смущения.

Решението беше намерено от дипломанта Хао Уанг, който предложи да се използват тези смущения в противофаза за тяхното потискане. Именно този подход значително подобри точността на сензора.

Разработеният чип е лесен за производство и има уникален дизайн, който значително повишава енергийната ефективност на милиметровия сензор.


source

Сподели: