октомври 4, 2023

Разкриване на тайните на процесора Kirin 9000S на Huawei

Процесорът Kirin 9000S на Huawei, който стои в основата на серията смартфони Mate 60 предизвика широк отзвук по-света и най-вече в САЩ, където се чудят как така Huawei, която е толкова широко санкционирана успя да създаде толкова модерен чип. Сега една японска компания за електроника смята, че е разгадала загадката зад неочаквано мощния процесор на Huawei.

В края на август Huawei представи Mate 60 Pro, който се отличава с 5G свързаност и въпросния процесор Kirin 9000S. Този процесор веднага разпали буря от дебати, тъй като изглеждаше, че беше произведен по модерния 7-нанометров технологичен процес производителност, което е невероятно постижение предвид санкциите на САЩ, за които вече споменахме.

Тайните на Kirin 9000S

Теорията на японската компания за електроника е, че процесорът на Huawei, произвеждан от китайската SMIC се придържа към 14 нанометров производствен процес, което е в съответствие със санкциите. Възможно е обаче SMIC да е използвала „специални техники“, за да постигне производителност, подобна на 7-нанометров чип, базиран на 14-нанометров технологичен процес.

Изключително важно е да се знаете, че по-малкият по число технологичен процес в един процесор се равнява на по-висока производителност и енергийна ефективност, следователно очакването около процесора A17 Pro на Apple, с който са оборудвани iPhone 15 Pro и 15 Pro Max е оправдано. Това е първият на пазара процесор, произведен по 3-нанометров процес и съдържа 19 милиарда транзистора.

Същността на спора за Kirin 9000S се върти около предполагаемото нарушение на американските санкции, забраняващи на Huawei да има достъп до американски напреднали полупроводникови технологии. Ако теорията на японската компания се окаже вярна, Huawei и SMIC ще са спазили наложените разпоредби. Въпреки това спецификата на „специалните техники“, използвани за осигуряване на производителност на ниво 7 nm върху 14 nm процес остава неразкрита.

Понастоящем това е наличната информация, като Huawei и SMIC запазват мълчание по въпроса. Загадъчната история на процесора Kirin 9000S продължава да вълнува технологичния свят. Тя ни кара да се чудим за тайните техники, които може би са отключили забележителната му производителност.

В света на полупроводниковите технологии постигането на оптимална производителност при спазването на строги санкции е впечатляващо постижение. То подчертава непрестанния стремеж към иновации на Huawei и решимостта ѝ да предоставя авангардни продукти дори при трудни обстоятелства. Тъй като технологичната общност с нетърпение очаква по-нататъшни разкрития и прозрения за мистериозните „специални техники“ зад Kirin 9000S, това е напомняне за това колко конкурентен и устойчив е станал светът на процесорите за смартфони, движен от стремежа към съвършенство и търсенето на технологични пробиви. Само времето ще разкрие пълната история зад процесора Kirin 9000S и неговите забележителни възможности.


source

Сподели: