October 25, 2023

Разкрити са спецификациите на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – с 30% по-бърз и 20% по-икономичен от Gen 2

Qualcomm се готви да представи най-новата мобилна платформа Snapdragon 8 Gen 3 от най-високо ниво. Тя ще се превърне в хардуерна основа за флагманските смартфони на различни производители и ще осигури достатъчно ниво на производителност за работата на системите с изкуствен интелект (ИИ) в потребителските устройства. В очакване на това събитие в мрежата изтекоха подробни технически спецификации на Snapdragon 8 Gen 3.

Snapdragon 8 Gen 3 ще е първата мобилна платформа на Qualcomm, разработена с насоченост към осигуряване на достатъчна производителност за алгоритми, базирани на генеративен ИИ. Новата платформа ще може да взаимодейства с големи езикови модели (LLM) с повече от 10 милиарда параметри. Разработчиците са внедрили поддръжка за мултимодални модели, способни да разпознават текст и изображения, а производителността на невронния процесор Hexagon е нараснала с 98% в сравнение с предишната версия.

Заедно с тази новост, Snapdragon 8 Gen 3 ще бъде най-мощният и универсален чип на пазара. Според слуховете първият смартфон, базиран на Snapdragon 8 Gen 3 може да бъде Samsung Galaxy S24, който се очаква да бъде обявен през февруари следващата година.

Според източник, който се позовава на официален документ на Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3 ще се произвежда по 4-нанометров (nm) технологичен процес и ще разполага с 8 Kryo ядра (1 ядро с честота до 3,3 GHz, 5 ядра с честота до 3,2 GHz и 2 ядра с честота до 2,3 GHz). Платформата ще бъде с 30% по-бърза и с 20% по-енергийно ефективна от своя Snapdragon 8 Gen 2. Графичната подсистема, базирана на ускорителя Adreno ще осигурява поддръжка на трасиране на лъчи и фирмената технология Game Super Resolution на Snapdragon (до 8K в игрите). В допълнение към това се реализира поддръжка на честота на опресняване на екрана до 240 Hz.

Съобщава се също така, че платформата ще поддържа Wi-Fi 7 (до 5,8Gbps) и 5G със скорости до 10 Gbps за изтегляне и до 3,5 Gbps за качване. Това се допълва от поддръжка на 24-битово аудио (до 96 kHz). Официалното представяне на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 се очаква да се състои днес, така, че всички изненади покрай най-новата флагманска мобилна платформа на Qualcomm (ако изобщо ще има такива) скоро ще бъдат ясни.


source

Сподели: