октомври 23, 2023

Разкрити са спецификациите на Qualcomm Snapdragon X Elite за персонални компютри

Както беше съобщено по-рано, Qualcomm ще навлезе в сегмента на процесорите за Windows-базирани компютри със своята нова серия Snapdragon X. Порталът Windows Report се е сдобил с информация, която напълно разкрива техническите спецификации и характеристики на бъдещия флагмански модел на новата серия процесори – Snapdragon X Elite, а ето какви ще бъдат те.

Като част от Snapdragon X Elite ще бъдат използвани 12 изчислителни ядра Oryon с 64-битова архитектура, произведени по 4-нанометров (nm) технологичен процес. При активни всички ядра процесорът ще може да работи на честота до 3,8 GHz, а едно или две от тях автоматично ще се овърклокват до 4,3 GHz.

В новия чип производителят е обърнал значително внимание на разширяването на поддръжката на различни функции и алгоритми с изкуствен интелект, чиято работа ще бъде осигурена от силите на ИИ-процесора NPU (Neural Processing Unit) Hexagon. С него Snapdragon X Elite обещава комбинирана производителност от 45 TOPS (трилиона операции в секунда). Това е с 55% повече от неговия предшественик в лицето на Snapdragon 8cx Gen3. Qualcomm твърди, че техният чип ще може да осигури подобно ниво на производителност при 1/3 от необходимата мощност в сравнение с конкурентите. За съжаление компанията не уточнява за кой конкретен конкурент става въпрос.

Компанията не дава подробности за графичната подсистема на Snapdragon X Elite, като отбелязва само, че процесорът използва графичното ядро Adreno, което осигурява впечатляваща изчислителна производителност от 4,6 Tflops (вероятно в операции с плаваща запетая FP32). Това е по-висока производителност от тази на графичната подсистема на игровата конзола Xbox Series S с архитектура AMD RDNA 2, където тя е 4 Tflops. Подобно на Snapdragon 8cx Gen3, новият графичен процесор Adreno в линията Snapdragon X Elite ще получи поддръжка на API DirectX 12.

Snapdragon X Elite поддържа до осем 16-битови канала за оперативна памет LPDDR5X със скорост на трансфер 8533 MT/s, като по този начин ще осигурява пикова пропускателна способност от 136 GB/s. Максималният поддържан капацитет на оперативната памет ще е 64 GB. За сравнение, предишното поколение процесори работи с памет LPDDR4x-4266. Твърди се, че новият чип поддържа и SD v3.0 карти памет, PCIe 4.0 NVMe SSD и UFS 4.0 флаш памет.

Процесорът получава модем Qualcomm FastConnect 7800 с поддръжка на Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.4 (вместо Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 в последното поколение). Трябва да добавим също, че графичният енджин Video Processing Unit на новия процесор поддържа AV1 кодиране и декодиране – нещо, което Snapdragon 8cx Gen3 не притежава.

Snapdragon X Elite използва два специализирани 18-битови копроцесора Qualcomm Spectra Image Signal Processor (ISP). Твърди се, че чипът поддържа конфигурации от две 36 MP или една 64 MP камера с възможност за запис на 4K видео в HDR режим.

Реални продукти, базирани на Snapdragon X Elite се очакват в средата на следващата година.


source

Сподели: