май 6, 2024

Разработено е бактерицидно медно покритие за сензорни екрани, което е прозрачно

Човечеството използва препарати, съдържащи мед от векове за борба с гъбични и бактериални заболявания по растенията. Медта е известна и със способността си да убива човешки патогенни бактерии при контакт. Добавянето на мед към покритието на сензорните екрани би намалило значително биологичната опасност от използването на сензорни дисплеи на обществени места, което би било полезно в днешни времена. За съжаление обаче, медта е непрозрачна и електропроводима. Нито едно от тези качества не е добро за покритие на сензорен екран, но изглежда, че учени са намерили вариант за решаването на този проблем.

Снимка от електронен микроскоп на покритието, на която се виждат отделните медни наночастици.

Изследователи от Каталунския институт за изследвания и напреднали проучвания (ICREA) в Испания, Института по фотонни науки (ICFO) и Corning са измислили начин медното покритие на дисплеите да стане прозрачно за видимата светлина, като същевременно запази бактерицидните си свойства. Решението, което учените са измислили се нарича TANCS или „прозрачна наноструктурирана медна повърхност“.

Бактерицидността се отнася до способността за причиняване на смърт на бактериите.

На първия етап от процеса върху подложката Corning Gorilla Glass е нанесен меден слой. След това, използвайки процеса на „бързо термично отгряване“ медният слоят беше нагрят до 390°C и поддържан на тази температура в продължение на 10 минути, след което беше охладен. В резултат на тази процедура слоят се разстила на множество равномерно разположени медни наночастици.

Тестовете показаха, че в тази форма TANCS покритието запазва антибактериалните свойства на медта, но става прозрачно с неутрален цвят и запазва електропроводимостта си.

Допълнително върху слоя са нанесени слоеве от силициев диоксид и флуоросилани (съединения, отблъскващи вода и мазнини), които допълнително увеличават трайността на покритието и подобряват неговата ефективност.

По време на тестовете е установено, че TANCS покритието унищожава 99,9 % от бактериите Стафилококус ауреус в рамките на 2 часа. Покритието остава непокътнато и ефективно дори след многократни процедури на почистване с почистващи препарати. Тестът с ускорена процедура показа, че ако такова покритие се почиства старателно два пъти дневно в продължение на 2 години, то напълно ще запази бактерицидните си и други свойства.

„Въпреки че е необходимо по-нататъшно развитие за пълноценни търговски приложения, това е стъпка в правилната посока за създаване на възможност за антимикробни сензорни екрани за обществени или персонални дисплеи.“

казват разработчиците

Изследването на учените е публикувано в списание Communications Materials.

source

Сподели: