юли 18, 2023

Разработен е универсален биосензор за диагностициране на невродегенерации

Учени представиха технологията ImmunoSEIRA за проследяване на неправилно нагънати протеини. Нарушеното нагъване на протеините е общ механизъм за развитието на различни невродегенеративни заболявания. Сега вече има инструмент за универсална диагностика за откриване на болестта в ранен стадий и за оценка на нейното развитие.

Счита се, че в ранните етапи на невродегенерацията протеините са неправилно сгънати в олигомери, а в по-късните етапи – във фибрили. Протеините постепенно се натрупват в мозъчната тъкан, след което могат да минат години, преди да се появят симптомите и човек да потърси лекарска помощ. В ново изследване екип от Швейцария съчетава познанията в областта на биохимията на протеините, оптофлуидиката, нанотехнологиите и изкуствения интелект, за да разработи универсален биосензор за диагностициране на невродегенерацията, пише EurekAlert.

„Съвременните биохимични подходи се фокусират върху измерването на нивата на тези молекули. Нашият подход ни позволява прецизно да разграничим двете основни форми на нагъване на протеините, които участват в развитието и прогресията на заболяванията“, казва съавторката Хилала Лачуел, която е съавтор на статията.

Сензорът ImmunoSEIRA има структурна чувствителност, както и възможност за проследяване на група допълнителни биомаркери с висока специфичност в малки обеми проби.

Това ще даде възможност за определяне на един универсален подход, който да се използва за конкретно заболяване.

Досега учените успешно са тествали технологията за анализ на гръбначно-мозъчна течност, но в бъдеще планират да използват различни биоматериали за диагностика. В близко бъдеще учените ще проучат възможностите на ImmunoSEIRA за диагностициране и наблюдение на болестта на Паркинсон. В бъдеще технологията ще открие възможности за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер и други видове деменция и невродегенерация.


source

Сподели: