September 12, 2023

Разследването на 7 nm чип на Huawei от САЩ предизвика ръст на акциите на китайските производители на оборудване

Агенция Блумбърг съобщи за покачване на стойността на акциите на китайските производители на оборудване за производство на чипове. То беше подхранено от новината за началото на официалното разследване на Министерството на търговията на САЩ, което трябва да установи произхода на 7-нанометровия процесор в новия смартфон Huawei Mate 60 Pro. На този фон инвеститорите смятаха, че китайската полупроводникова индустрия ще получи по-голяма държавна подкрепа.

В края на миналата седмица най-силен ръст отбелязаха китайските компании, занимаващи се с разработване и производство на литографски скенери – ключов компонент на полупроводниковата индустрия и слабо звено във веригата за производство на чипове в Китай. Властите подтикват компаниите да разработват свои собствени технологии, но водещи производители на чипове като Semiconductor Manufacturing International Corp. и Hua Hong Semiconductor Ltd. все още разчитат на оборудване, произведено в чужбина.

Стойността на ценните книжа на Shenyang Blue Silver Industry Automatic Equipment Co., чието дъщерно дружество се занимава с литографско оборудване, нарасна с 20% до най-високото ниво от две години насам. Акциите на Shanghai Electric Group Co., чийто мажоритарен акционер притежава мажоритарен дял в китайския производител на оборудване за чипове Shanghai Micro Electronics Equipment Group, се повишиха с 10%. Акциите на производителя на оптични компоненти Mloptic Corp. поскъпнаха с 9%.

Трейдърите се възползваха от новината, че САЩ са започнали официално разследване, за да определят произхода на усъвършенствания китайски 7-нанометров микропроцесор от HiSilicon, дъщерно дружество на Huawei. Този процесор беше в основата на представения миналата седмица смартфон Huawei Mate 60 Pro. Смята се, че SMIC, компания, включена в черния списък на Министерството на търговията на САЩ, е отговорна за производството му.

Всичко това повдига въпроси относно ефективността на водената от САЩ кампания за предотвратяване на достъпа на Китай до модерни технологии. Новият смартфон на Huawei демонстрира способността на Китай да произвежда поне ограничен брой чипове с пет години изоставане от напредналото производство. Това доближава страната до целта ѝ за самодостатъчност в критичната област на полупроводниковата индустрия.


source

Сподели: