October 31, 2023

Революционното носимо устройство, което „ще замени смартфоните“ ще бъде обявено на 9 ноември

Humane Ai Pin – мистериозното носимо устройство, базирано на изкуствен интелект, което „ще замени смартфоните“, и за което сме съобщавали и преди може би ще струва 1000 долара и ще изисква допълнителен месечен абонамент за мобилни услуги, съобщава The Information. Бихме искали да ви напомним, че тази джаджа се разработва от Humane – стартъп, създаден от бивши служители на Apple.

Разработката на устройството е в ход от няколко години. Първите подробности за него станаха известни през април тази година по време на конференцията TED. Тогава съоснователят на Humane Имран Чаудри показа мистериозното устройство в джоба на якето си и демонстрира работата му. Той отговори на телефонно обаждане от съпругата си и съоснователка на Humane Бетани Бонджорно, без да се налага да натиска никакви бутони – достатъчно беше просто да каже „здравей“. Джаджата преведе фразата, произнесена от собственика ѝ на френски език, като озвучи превода с неговия глас. Накрая устройството показа, че може да следи електронната поща, съобщенията и събитията в календара, но изобретателят не уточни как работи това. Очакваше се повече подробности за Ai Pin да бъдат разкрити на 14 октомври. Датата на представянето на устройството обаче беше изместена за 9 ноември. Сега се появиха нови подробности.

Очевидно Ai Pin няма да бъде смарт пръстен, както може би сте предположили въз основа на снимките от презентацията на TED през април. Публикацията описва джаджата като „малко устройство без екран с размера по-малък от човешка длан“. Джаджата „ще получи камера, микрофон и високоговорител, множество сензори и лазерен проектор“. Устройството беше показано на Седмицата на модата в Париж в началото на октомври.

Предполага се, че джаджата ще се прикрепя към дрехите. Ai Pin ще се захранва от мобилен процесор Qualcomm Snapdragon, който осигурява производителност, скорост на безжичната връзка и възможности на камерата, както и сигурност на ниво смартфон. Humane планира да се превърне във виртуален клетъчен оператор (което означава, че ще работи в инфраструктурата на друг оператор), за да осигури клетъчна връзка за Ai Pin. Другият съосновател на компанията – Бетани Бонджорно описва устройството като „телефон, компютър и софтуерна платформа в едно“.

Според The Information, функциите с изкуствен интелект на Ai Pin ще се захранват от патентован голям езиков модел (LLM). Според статията в Time, това ще бъде GPT модел на компанията OpenAI. Между другото, най-големият инвеститор в компанията Humane е Сам Алтман – главен изпълнителен директор на OpenAI. Смята се, че Джони Айв – бившият главен продуктов дизайнер на Apple, който напусна компанията през 2019 година и след това основа собствена дизайнерска компания LoveFrom има пръст в дизайна на самото устройство. В първоначалната версия на статията в Time се твърди, че Ai Pin ще използва GPT-4, но в редактираната версия на статията версията на езиковия модел е премахната. В публикацията на Time се описва също така, че устройството ще има индикаторна светлина, която ще се включва, когато камерата, микрофонът и „входните сензори“ са активирани.

Все още не са известни много подробности за Ai Pin, както и за собствените планове на Humane. Според източниците на The Information, компанията има грандиозна визия за технологията и целите ѝ не се ограничават само до Ai Pin.

„Humane се надява да постигне пълна промяна на парадигмата в сегмента на потребителските компютри.“

пише изданието

Повече подробности за Ai Pin ще бъдат разкрити на 9 ноември.


source

Сподели: