September 17, 2023

Русия възнамерява да блокира WhatsApp на територията на страната

Месинджърът се развива и предоставя все повече възможности на своите потребители. Въпреки това Роскомнадзор може да блокира услугата на територията на Руската федерация, ако потребителите не я използват по начина, по който искат надзорните органи.

Не толкова отдавна стана известно, че WhatsApp активно тества канали в рамките на месинджъра. Това е нещо, с което руснаците отдавна са свикнали в Telegram, но сега и американското чат приложение ще може да даде тази възможност. Планира се тя да бъде стартирана в 15 държави, но в Русия тази инициатива все още е в режим на изчакване.

От Роскомнадзор вече съобщиха, че ако подобна функционалност се появи в програмата, услугата може да бъде блокирана на територията на Руската федерация. Предполага се, че сред неутралните канали ще има такива, които ще се занимават с разпространение на забранена информация. В този случай ще бъдат изпращани искания за изтриване и ако те откажат, услугата със сигурност ще бъде блокирана.

Тъй като услугата не е руска, тя може да откаже да изпълни изискванията на надзорните органи на Руската федерация. Но изискванията на руското законодателство се отнасят за всички компании, които извършват дейност в Русия.

Освен това представителите на Роскомнадзор настоятелно препоръчват да се премине към използването на руски месинджъри. Идеята за блокиране на WhatsApp след появата на каналите беше изразена и от известния в Русия Александър Хинщайн, който също така предложи да се помисли за създаване на местен месинджър по примера на Китай.


source

Сподели: